Imam Nazif Topuz v 61. letu starosti pretekel Ljubljanski maraton

V nedeljo, 30. oktobra 2016, je potekal Volkswagen 21. Ljubljanski maraton, na katerem je sodelovalo 15.239 tekačev. V dveh dneh se je Ljubljanskega maratona udeležilo 23.767 tekačev. En od tekačev na 42-kilometrskem maratonu je bil tudi imam Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nazif Topuz, ki kot imam v Celju deluje več kot dvajset let.

Imam Nazif Topuz je rojen leta 1956 v Goraždu (BiH). Končal je Gazi Husrev-begovo medreso v Sarajevu in Islamsko pedagoško fakulteto v Bihaću. Kot glavni imam je delal v Čajniču. Od leta 1993 opravlja imamsko delo v Celju, Islamska skupnost v Republiki Sloveniji. Je oče dveh otrok.

Pokrovitelj Topuzove udeležbe na Volkswagen 21. Ljubljanskem maratonu je bil predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji mufti prof. dr. Nedžad Grabus.

Po uspešno pretečenem maratonu smo se pogovorili z imamom Nazifom Topuzom:

Iskrene čestitke. Maratonski tek, dolg 42 kilometrov, je podvig, ki bi se ga ustrašili mladeniči. Kako se počutite po pretečenem maratonu?

Nazif Topuz: Počutim se kot mladenič. Kriza je bila pri 35. ali 36. kilometru, toda takrat se ni izplačalo odnehati in sem uspešno prišel do cilja. Zadovoljstvo je pri prečkanju ciljne črte veliko. To se mi je zgodilo prvič v življenju, to je velika stvar.

Koliko časa ste potrebovali za celoten maraton?

Nazif Topuz: Pet ur in dvajset minut sem potreboval za celoten maraton. Bil sem v skupini H. Da se malo pošalimo, to je skupina za hodže, ker se začenja s črko H (smeh), a po drugi strani je bil to poziv vsem hodžam (imamom), da se športno aktivirajo, posebej tistim mlajšim.

Ali ste imeli določene težave pri teku oziroma ste razmišljali, da bi odnehali?

Nazif Topuz: Med maratonom nisem imel težav in nisem razmišljal o odstopu. Včasih je bilo težko, vendar sem uspel priti do cilja. Pred maratonom sem spil vodo Zemzem (sveta voda iz Meke) in to mi je dalo moč, da ne odneham. Pravzaprav ne bi smel odnehati po tem, ko sem spil vodo Zemzem, ker verjamem v njegov blagoslovljen učinek.

Na maraton ste prišli pripravljeni, fizično in psihično. Kako in koliko časa so trajale priprave za maraton?

Nazif Topuz: En mesec sem se pripravljal. Toda že sedem let se aktivno ukvarjam s športom in sem fizično aktiven. Nisem razmišljal o maratonu, udeležil sem se ga na pobudo muftija prof. dr. Nedžada Grabusa.

Vsakodnevno opravljate določene fizične aktivnosti. Zakaj to počnete?

Nazif Topuz: Zaradi zadovoljstva, ki ga imam po opravljenih fizičnih aktivnostih. To mi daje psihično in fizično moč pri opravljanju rednega dela in delovnih nalog.

Na koncu nam zaupajte, ali se nameravate udeležiti naslednjega maratona.

Nazif Topuz: Na polmaratonu (21 km) bi z lahkoto sodeloval. Za 42 kilometrov je potrebnih malo več priprav. Bomo videli.

Hvala in še enkrat zares iskrene čestitke za podvig, ki ste ga uspešno opravili v 61. letu starosti.

Nazif Topuz: To je priložnost, da se zahvalim muftiju prof. dr. Nedžadu Grabusu, ker mi je predlagal, da sodelujem, kar je bila dodatna motivacija za uspešno pretečen celoten marton. Hvala tudi Harisu Muratagiću, ki je opravil vse tehnične priprave. Hvala tudi tebi za vso podporo.

Nevzet Porić

celje3 celjecelje2