Na Prešernovem trgu v Ljubljani spomin na ubite v Srebrenici

Medtem ko je v Srebrenici potekala 21. spominska slovesnost za 8372 žrtev genocida, se je tudi Slovenija spomnila nedolžno ubitih civilov.

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je ob 21. obletnici genocida v Srebrenici na Prešernovem trgu v Ljubljani med 10. in 12. uro organiziral vpis v žalno knjigo. Vsem mimoidočim, ki so se vpisali v žalno knjigo, je bila poklonjena simbolna bela roža.

Spominskega dogodka se je udeležilo veliko število Slovencev in turistov, ki so bili seznanjeni z genocidom, ki se je zgodil v srcu Evrope pred natanko 21. leti. Genocid v Srebrenici je označen za najhujši pokol v Evropi po drugi svetovni vojni in kot takšen ne sme biti nikoli pozabljen.

Od genocida je minilo že 21 let, posledice pa so vidne še danes in kot posamezniki lahko k miru in sožitju pripomoremo s širjenjem resnice in spominjanjem na genocid. Nikoli ne smemo dovoliti, da se Srebrenica ponovi, nikomur in nikjer več.

Spominski dogodek je ob 12. uri zaključen z minuto molka in recitiranjem sure El-Fatiha.

Zahvaljujemo se vsem, ki so bili del spominskega dogodka, in upamo, da bo bolečina svojcev prerasla v upanje na boljši jutri.