Ali obstaja muslimanska evropska identiteta?

V sklopu manifestacije Tešanjska pomlad, ki jo organizira Medžlis Islamske skupnosti Tešanj, je bila v četrtek, 31. marca 2016, v Tešnju organizirana tribuna z naslovom ”Ali obstaja muslimanska evropska identiteta?”.

Gostujoči predavatelj je bil mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki se je odzval vabilu glavnega imama Medžlisa Islamske skupnosti Tešanj Fuada Omerbašića in zeniškega muftija dr. Ejuba Dautovića.

V prelepih prostorih zgradbe Medžlisa Islamske skupnosti Tešanj je mufti Grabus govoril o izzivih, vprašanjih in razumevanju same identitete muslimanov v Evropi in pri tem pojasnil najprej pomen identitete, nato vprašanje prevladujočega razlaganja in razumevanja evropske identitete, ki v tem kontekstu pogosto izključuje muslimansko komponento. Predstavil je zgodovinske, kulturne, civilizacijske, znanstvene in druge elemente, ki govorijo v prid tezi, da je muslimanska identiteta sestavni del evropske identitete.  Mufti Grabus je govoril tudi o problemu heterogenosti muslimanske identitete v Evropi in svojevrstnem konfliktu interesov v Evropi.

Predavanja so se udeležili imami Medžlisa Islamske skupnosti Tešanj, glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo, generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji, imami Senad Karišik, Ifet Suljić, Adnan Merdanović in drugi.