Večer Kur’ana v izvedbi otrok, ki obiskujejo mekteb

V soboto, 12. marca 2016, je na Jesenicah v organizaciji Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji organiziran večer Kur’ana v izvedbi otrok, ki obiskujejo mekteb (verouk) na področju Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Eden od najpomembnejših segmentov verouka je spoznavanje otrok z arabsko pisavo in pravilnim branjem Kur’ana. To je bila priložnost, da učenci pokažejo, kako uspešni so pri tem. Cilji programa so:

  • razvijanje ljubezni do Kur’ana,
  • razvijanje ljubezni do učenja Kur’ana na pamet,
  • razvijanje praktične sposobnosti branja Kur’ana.

Na programu je bilo iz 15 džematov prisotnih 19 učencev, ki so pokazali zavidljivo raven znanja iz branja Kur’ana.

Na začetku programa je prisotne pozdravil imam Munzir Čelenka iz džemata Jesenice, ki je bil gostitelj programa. Nato so učenci z recitiranjem kur’anskih sur (poglavij) na obraze svojih staršev, veroučiteljev ter ostalih prisotnih članov slovenskih džematov privabili ponos in veselje. Nastopili so Ameti Agim, Alibabić Mehmed, Alibabić Sara, Bratanović Adnan, Buljugić Tarik, Ćoragić Omar, Ganić Armin, Hodžić Emina, Hutinović Damir, Jusić Selman, Ljevaković Hana, Merdanović Jasmina, Porić Halima, Rustemi Elton, Subašić Ali, Sinanović Edis, Šabić Anesa, Topalović Ejub in Varmaz Hana.

Prisotnim je nekaj besed namenil Nevzet Porić, generalni sekretar Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Najprej je prenesel pozdrave muftija dr. Nedžada Grabusa, nato je izpostavil, kako pomembno je branje in recitiranje Kur’ana ter poučevanje o njem, kako ga brati, kakšen odnos imeti do njega ipd. Zbranim je namenil nekaj hadisov, ki pričajo o tem, kakšna nagrada čaka tiste, ki jih Kur’an zanima na kakršenkoli način. Prisotne je opomnil, naj se čimveč družijo s Kur’anom, saj bo tako Kur’an vodič v njihovem življenju. Vsem, ki so sodelovali v programu, je čestital za znanje, ki so ga pokazali, prav tako je čestitke namenil staršem otrok, ki jih spodbujajo k obiskovanju verouka, ter imamom za ves trud, ki ga vlagajo v to, da otroke čimbolje spoznajo s Kur’anom.

Ob tej priložnosti so zmagovalci s tekmovanja iz verouka za leto 2014/15 prejeli priznanja in nagrade, ki jih je omogočil Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Zahvaljujemo se Izvršnemu odboru Jesenice, ki je podprl uspešno realizacijo omenjenega programa. Posebna zahvala gre otrokom, ki so sodelovali na programu, njihovim veroučiteljem in staršem.