Sodelovanje pri projektu rehabilitacije otrok iz Gaze

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji od oktobra 2015 uspešno sodeluje z Ustanovo Pustimo jim sanje – Fundacija Danila Türka pri projektu rehabilitacije otrok iz Gaze.

V okviru humanitarne akcije je leta 2009 na pobudo takratnega slovenskega predsednika dr. Danila Türka v Slovenijo prispelo 31 palestinskih otrok, ki so v oboroženih spopadih na območju Gaze utrpeli hude telesne poškodbe. Od takrat naprej vsako leto prihajajo nove skupine otrok. Nekateri med njimi imajo zaradi eksplodiranih granat močno poškodovane okončine, spet drugi so zaradi vojne za vedno ostali priklenjeni na invalidski vožiček. Otroci so tako na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča deležni intenzivne medicinske obravnave, izdelajo jim tudi nove opornice ter proteze za noge in roke.  Z rehabilitacijo se otroci usposobijo za boljše gibanje, dela se tudi na tem, da se jim omogoči, da bi lažje poskrbeli zase in čimprej zaživeli normalno življenje v okoliščinah, v katerih se nahajajo.

Zbrani prostovoljci Islamske skupnosti pri projektu sodelujejo pri izvajanju različnih aktivnostih v prostem času, ko otroci nimajo terapij. Tako z njimi preživijo nekaj ur v popoldanskem času med tednom, ob koncu tedna pa se udeležujejo krajših izletov ali ogledov zanimivih turističnih točk. Do zdaj je Islamska skupnost sodelovala pri rehabilitaciji zadnjih treh skupin. Za njih smo pripravljali različne kreativne, ekološke, glasbene, zabavne delavnice, obiskali smo slovensko Obalo, gorenjsko regijo, Živalski vrt Ljubljana, Ljubljanski grad, Narodno galerijo, Mini city, poslušali smo tudi mini koncert violončelistov Slovenske filharmonije, obiskali so jih tudi Rdeči noski ter Tačke pomagačke in mnogi drugi.

V sredo, 16. marca 2016, je potekalo srečanje Islamske skupnosti in vodstva Ustanove Pustimo jim sanje s prostovoljci. Srečanju so se odzvali nekdanji predsednik dr. Danilo Türk, gospa Mojca Toš, mufti prof. dr. Nedžad Grabus in prostovoljci, ki so do zdaj sodelovali pri projektu. Koordinatorica prostovoljnih aktivnosti Ela Porić je zbranim predstavila izvedene aktivnosti in način dela z otroki. Prostovoljce je nagovoril tudi dr. Danilo Türk in povedal, kako pomembno je, da vsi skupaj prispevamo k boljšemu počutju in rehabilitaciji otrok, ki pridejo iz Gaze v Ljubljano. Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je pohvalil delo prostovoljcev in poudaril medkulturno raznolikost skupine prostovoljcev, ki sodelujejo pri tem projektu, kar dokazuje, da pri humanosti ni prostora za različne ideologije in predsodke. Vsi so se prostovoljcem zahvalili za čas in trud, ki so ga namenili otrokom iz Gaze in ga bodo namenjali tudi v prihodnje.

Edini cilj prostovoljcev, ki sodelujejo pri tem projektu, je, da bivanje otrok v Soči poteka mirno in so otroci obdani z ljubeznijo. Medtem ko mi opazujemo in poslušamo ptičje petje, oni opazujejo letala, medtem ko mi opazujemo zelenje in cvetje, oni opazujejo bombe, zato se bomo še naprej trudili, da bi ti otroci živeli sanje vsaj v času, ko so z nami v Ljubljani.

V imenu Ustanove Pustimo jim sanje – Fundacija Danila Türka in Islamske skupnosti v RS se zahvaljujemo tudi vsem zunanjim sodelavcem in društvom, ki so nam pomagali pri izvajanju različnih aktivnostih.