Mufti Grabus na seji Odbora ECRL-ja na Dunaju

Na Dunaju je 29. februarja in 1. marca 2016 potekala seja Izvršnega odbora ECRL-ja (The European Council of Religious Leaders). Seje, ki  je potekala v Kaiciidu (The International Dialogue Centre), skupaj so ga ustanovile Savdska Arabija, Vatikan in Španija, se je kot član odbora udeležil mufti prof. dr. Nedžad Grabus.

Na seji so člani Izvršnega odbora ECRL-ja razpravljali o viziji ECRL-ja, njegovem delovanju, poslanstvu in drugo. Pogovarjali so se tudi o ksenofobiji v Evropi in spoštovanju ter zaupnosti med različnimi evropskimi skupnostmi. Predstavili so finančno poročilo ter poročilo za leto 2015 in ju tudi sprejeli. Člani ECRL-ja so razpravljali o imenovanjih novih članov iz različnih cerkva in verskih skupnosti, ki jih bodo v prihodnosti predlagali člani odbora.

Posebno pozornost so posvetili konferenci, ki jo bodo organizirali maja letos v Bressanoneju v Italiji, kjer bo zasedal Evropski svet verskih voditeljev.

Ker je Ljubljana letos zelena prestolnica Evrope, je mufti Grabus člane odbora ECRL-ja povabil, da naslednji sestanek izvršilnega odbora letos oktobra organizirajo v Ljubljani, kar so vsi skupaj z veseljem sprejeli.

Spomnimo, da so Evropski svet verskih voditeljev ustanovili leta 2001 v Parizu, s ciljem širiti medverski dialog v Evropi. Svet ima več kot 40 članov, ki predstavljajo najvišje verske voditelje iz skoraj vseh evropskih držav. Svet je pravzaprav del Svetovne konference religij za mir (WCRP), ki ima sedež v New Yorku.