Dr. Musa Musai predaval v Ljubljani

V petek, 26. februarja 2016, je v Ljubljani v sklopu petkovih tribun predaval dr. Musa Musai, predavatelj na Univerzi v Tetovu.

Po uvodnih besedah ljubljanskega imama hafiza Špendija Fidanija je besedo prevzel dr. Musai. Govoril je o položaju muslimanov in islama – ali je biti musliman izziv ali možnost (izbire). Povedal je, da bi musliman sodobnega časa moral živeti z islamom, to naj bi človeku predstavljalo izziv. Vsi vemo, kaj preživljajo muslimani po svetu, katerega del smo tudi mi, čeprav se v metodološkem planu ne uvrščamo vanj. Dr. Musai je poudaril, da bi muslimanom največji izziv moralo predstavljati druženje s Kur’anom, saj nam nihče ne more pomagati, če kršimo Božje zakone. Če bi človek na vse gledal skozi prizmo Kur’ana, bi moral biti hvaležen za vse, kar se mu zgodi, čeprav se številni od nas ne počutimo tako in se večkrat pritožujemo nad določenimi dogodki in preizkušnjami. Ravno zato je dr. Musai s praktičnimi primeri poskušal prikazati pomen islama in kaj pomeni biti musliman, kako se soočati z različnimi izzivi in kako premagovati ovire, s katerimi se srečujemo v življenju. Naj nas vodi to, da v vsakem človeku prepoznamo določen potencial in od njega pričakujemo le najboljše. Samo takšen pogled na svet in človeka lahko privede do pozitivnih rezultatov.

Na koncu je besedo prevzel mufti prof. dr. Nedžad Grabus in se dr. Musaiju zahvalil za obisk in zanimivo predavanje. Spregovoril je o dr. Musaiju in njegovem delu ter njegovi vlogi med Albanci v Makedoniji.