Mufti Grabus na Medreligijski konferenci v Dohi

Doha2 (1)

Mufti Islamske skupnosti v republiki Sloveniji prof. dr. Nedžad Grabus je 16. in 17. februarja sodeloval na 12. Medreligijski konferenci v Dohi. Letošnja tema konference je bila Duhovna in intelektualna varnost v luči religijske doktrine, na kateri so poleg glavnih mislecev in znanstvenikov s področja medreligijskih odnosov sodelovali voditelji islama, krščanstva in judovstva.

Konferenco je odprl dr. Hassan bin Lahdan, Al Hassan Al Muhannadi, minister za pravosodje Države Katar, ki je v svojem nagovoru povedal, da je pokrovitelj konference emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

Na konferenci je Mednarodni center medreligijskega dialoga v Dohi (DICID) podelil tretjo nagrado mesta Doha za medreligijsko delo, ki so si jo letos delile tri mednarodne organizacije in dva posameznika. Nagrado so prejeli za prizadevanje na področju medreligijskih odnosov, da bi spodbudili razumevanje, in zaradi aktivnosti, s katerimi podpirajo varnost in duhovnost po vsem svetu.

Po dveh dneh pogovorov in petih odprtih zasedanjih, po skupnih delavnicah v devetih manjših skupinah se je konferenca zaključila s končnim sklepom, ki poudarja pomembnost medreligijskega dialoga, da bi dosegli duhovno in intelektualno varnost v luči religijskih doktrin.

Sklep prav tako poudarja predanost bratstvu religij; priporoča sodelovanje med pripadniki teh religij, ki iščejo mir, ljubezen in stabilnost. Svari pred radikalnim in terorističnim govorom, intelektualno in socialno. Sklep poziva k zagotovitvi ustreznih medijskih in znanstvenih virov, da bi okrepili toleranco in vrednote spoznanja; delati moramo proti žaljenju religij in moramo znati ločiti med svobodo govora in sovražnim govorom.

Poziva k iskrenemu sodelovanju med mednarodnimi in lokalnimi organizacijami, ki delajo na medreligijskem dialogu in promovirajo pomen skupnega delovanja. Sklep prav tako poziva k preureditvi šolskega kurikuluma, da bi se iz njega odstranilo vse, kar poziva k nasilju, in bi se poudarile vrednote, kot so toleranca, mir, sočutje.

Poziva k solidarnosti s tistimi državami, ki preživljajo grozote, kot so Irak, Sirija, Jemen in Libija ter k podpiranju mednarodne podpore, da bi se rešile težave in bi v teh državah ponovno zavladali stabilnost in varnost. Poziva k solidarnosti s palestinskim narodom in podpiranju njihovih pravic ter grajenju njihove nacionalne države.

Predstavnike vseh religij, vključujoč njihove ločine in verske skupnosti, poziva, naj se soočijo z vsemi oblikami, ki so ljudem svete, kot tudi z govorom, ki spodbuja sovraštvo in fanatizem.

Skladno s sklepom je mufti poudaril, da ”je med plazovi komunikacije, zasedanj in dogovorov med različnimi idejami, religijami in kulturami nujno spodbujati sodelovanje in vztrajati pri opozarjanju o težavah, ki se tičejo nas vseh. Islam je bil skupaj s svojo izjemno tradicijo vedno odprt za dialoge in ustvarjanje skupnih temeljev vrednot, ki so razširjene med ljudmi. 12. Medreligijska konferenca v Dohi je upravičila svojo vlogo glede usklajenosti islama in sodobne kulture ter civiliziranih vrednot, ki prepoznajo raznolikost in krepijo vrednote, ki jih zagovarja celotno človeštvo.” Dodal je tudi, da ”vprašanje skupnih vrednot predstavlja intelektualno varnost in razvija duhovne sposobnosti v svetu globalnih različic menjavanja pogledov med znanstveniki, misleci in kulturnimi aktivisti kot tudi med državnimi uradniki, religijskimi voditelji in mediji, ki mogoče lahko prispevajo h krepitvi skupnih struktur med nacionalnim in mednarodnim področjem.”

Zaključil je z besedami, da ”konferenca v Dohi zagotavlja zdravo in varno okolje za dialog med religijami in utira pot sodelovanju med različnimi religijskim skupinami.”