Kako varno uporabljati internet?

V sklopu petkovih tribun se je v petek, 4. marca 2016, v dvorani Averroes odvijala tribuna o internetu in varni rabi interneta, ki smo jo naslovili Internet: mladostniki, nasilje in trendi – vse več skupnih izzivov.

mala

O nadvse aktualni temi je govoril magister Anton Klančnik, vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije Ljubljana. Predstavil je stališča mladih do interneta, govoril o strahu, ki se pojavlja med uporabniki interneta in starši otrok, ki internet uporabljajo, govoril je o družabnih omrežjih in nevarnostih, s katerimi se soočamo pri uporabi takšnih omrežij, opozoril je na vprašanja, ki si jih postavljamo med uporabo interneta in predstavil rešitve, kako odpraviti nekatere težave in kako razumeti različnosti. Predavatelj je povedal, da v šolah obravnavajo vsebine o varni rabi interneta in mobilnih telefonov, vendar teh znanj še vedno ni dovolj. Zanimivo je tudi to, da šola nalaga učencem in dijakom pripravo nalog in izdelkov, pri tem pa morajo uporabljati sodobno tehnologijo. Povedal je, kako moramo odgovorno reagirati, da bi preprečili spletno ustrahovanje, kibernetsko zalezovanje, spolno izkoriščanje oziroma spolno zlorabo otrok.

V nekaterih primerih lahko otroci in dijaki sami preprečijo negativne izkušnje, ki jih nekateri doživijo zaradi sodobne tehnologije. Zato je predavatelj na koncu poudaril, da niso dovolj samo izobraževalne akcije, temveč morajo ta znanja postati del ozaveščanja vsakega otroka in mladostnika v času šolanja. Tako bodo znali zaščititi svojo zasebnost, se obvarovati pred ustrahovanjem in delovati v skladu s spletno etiko.