Minevajo tri leta od smrti generalnega sekretarja Rijaseta IS v BiH Muhameda Salkića

prikazna

Minevajo tri leta od smrti generalnega sekretarja Rijaseta Islamske skupnosti v BiH Muhameda Salkića. Salkić je umrl 14. januarja 2013.

Imami Islamske skupnosti v Sloveniji z muftijem na čelu že tretje leto zapored zaradi njegovega dela in odnosa, ki ga je imel z Islamsko skupnostjo v celoti, še posebej z Islamsko skupnostjo v Republiki Sloveniji, za njegovo dušo recitirajo Kur’an. Ko je zasedal funkcijo generalnega sekretarja Rijaseta Islamske skupnosti v BiH, je pomagal Mešihatu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Na rednem mesečnem sestanku imamov je predsednik Mešihata mufti prof. dr. Nedžad Grabus v posebni točki dnevnega reda govoril o Muhamedu Salkiću kot o velikem človeku, ki je podpiral delovanje Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, posebej projekt gradnje džamije v Ljubljani. Zato so imami med sestankom za njegovo dušo recitirali Kur’an in za Muhameda Salkića namenili priprošnjo ter se mu tako zahvalili za njegov prispevek in podporo v delovanju Islamske skupnosti.

muhamed-salkic-i-2a_AB

Imam Muhamed Salkić je rojen leta 1949 v Izbodu, Breza. Osnovno šolo je končal v Brezi, nato je obiskoval Gazi Husrev-begovo medreso v Sarajevu in jo zaključil leta 1969. Kot imam v Kazanfer-begovi džamiji je začel delovati 1. februarja 1971, leta 1973 pa je imenovan za glavnega imama Medžlisa Islamske skupnosti Višegrad. Na Pravni fakulteti v Sarajevu je diplomiral leta 1978, istega leta je s funkcije glavnega imama v Višegradu premeščen na funkcijo sekretarja Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo. Od leta 1981 do leta 1983 je delal kot odvetniški pripravnik v odvetniški pisarni Bećirbegovića in Alilhodžića v Sarajevu. Za vodjo Službe za pravne zadeve v Starešinstvu Islamske skupnosti za Bosno in Hercegovino, Hrvaško in Slovenijo je postavljen leta 1983 in na tej funkciji je ostal do začetka vojne v BiH leta 1992. Vojna ga je prestregla v Brezi, kjer je izvoljen za sekretarja za gospodarstvo in družbene dejavnosti v občini Breza. Na tej funkciji je ostal do konca marca 1994. Imam Muhamed Salkić je 28. aprila 1993 izvoljen za sekretarja Zbora Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini, a je zaradi slabih prometnih povezav v vojnih razmerah to dolžnost prevzel šele 23. marca 1994. Oktobra 1994 je imenovan za generalnega sekretarja Rijaseta Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini in na tej funkciji je dočakal smrt.

Prosimo Vzvišenega Boga, da mu odpre rajska vrata dženeta.