Reporterjevo hujskanje in svinjske glave

V noči s torka, 12. januarja, na sredo, 13. januarja 2016, so neznani storilci na IKC odvrgli svinjske glave in kozarce za vlaganje, ki so bili polni krvi.

To gnusno dejanje so prvi opazili delavci, ko so v sredo, 13. januarja 2016, v jutranjih urah pričeli z delom. Takoj so obvestili odgovornega vodjo gradbišča in predstavnike Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Obveščena je bila tudi policija, ki je opravila ogled in izvedla vse potrebne postopke.

V preteklem obdobju časopis Reporter s svojimi članki kontinuirano hujska zoper gradnjo Islamskega kulturnega centra. V svojih člankih redno straši javnost, širi sovraštvo zoper muslimane in poziva, da se ustavi gradnja džamije v Ljubljani. V torek, 12. januarja 2016, je bil objavljen članek ”Ljubljanska džamija pospešeno raste v nebo”, s katerim so ponovno hujskali in negativno pisali o gradnji džamije. Tudi nekateri drugi slovenski mediji oziroma novinarji se pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih. Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja.

V Islamski skupnosti ta napad razumemo kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Mogoče je to rezultat Reporterjevega konstantnega hujskanja proti džamiji in pozivanja, da se gradnja ustavi. Ne glede na tovrstne napade posameznikov bo Islamski kulturni center objekt, ki bo širil razumevanje, toleranco in spoštovanje med ljudmi. IKC bo obogatil Ljubljano, slovensko družbo in celotno Slovenijo, ki je v preteklosti pokazala in dokazala, da zna živeti strpno in so njena vrata odprta za vsakogar, ki je dobronameren in iskren. Tudi v prihodnje bomo gradili duh spoštovanja in se borili zoper kakšnokoli sovrštvo. Sovraštvo je bolezen duha in varnostni problem.

Pozivamo Vlado Republike Slovenije, Mestno občino Ljubljana, Katoliško cerkev, Srbsko pravoslavno cerkev, Evangeličansko cerkev in druge ustanove, da se opredelijo o tem, ali je v času velikih svetovnih izzivov način, na kateri mediji, kot je Reporter, pozivajo na linč, sprejemljiv za slovensko javnost.