Prvo razodetje in prva molitev

prikazna

Poslanec Muhammed, a.s., je prejel Razodetje, ko je imel 40 let, kar je približno šest mesecev pred poslanstvom tudi sanjal. Takrat je odhajal na goro Hira v bližini Meke, kjer je v eni izmed jam dolgo zamišljeno molčal in se posvečal bogoslužju.

Ravno v enem izmed teh trenutkov se mu je eno noč pred zoro (ponedeljek, 26. ramazana) prikazal melek Džibril (angel Gabrijel) in mu rekel: ”Beri! (Iqre!)” ter mu razodel prvih pet verzov (ajetov) poglavja (sure) El-Alek. Poslanec, a.s., ki se je zaradi strahospoštovanja do prvega Razodetja začel zelo tresti, je takoj stekel k ženi Hatidži in ji rekel, naj ga pokrijejo. Nato se je malo ulegel in se spočil. Svoji čudoviti ženi je podrobno opisal, kaj se mu je zgodilo pred nekaj trenutki. Hatidža je Poslanca, a.s., z nežnim govorom malo pomirila in ga nato odpeljala k svojemu stricu Vereku ibn Nuvfeilu, ki je bil velik poznavalec krščanstva. Povedali so mu, kaj se je zgodilo.

Vereka, ki je vse pazljivo poslušal, je rekel: ”Melek, ki se ti je prikazal, je melek, ki se je prikazoval tudi Musi (Mojzesu), a.s., – Džibril. Ti boš zadnji poslanec! Ko bi le lahko bil pri življenju, ko te bodo pregnali iz tvojega doma … Saj nikomur kot si ti, poslanstvo ni bilo lagodno, precej je verjetno, da boš veliko pretrpel. In tebe bodo pregnali iz lastnega doma. Ko bi le lahko doživel tvoje dni pozivanja v vero, res bi ti takrat lahko pomagal.” Vereka, ki je vsem povedal, kaj se bo zgodilo, je umrl kmalu za tem.

Prvi dan Razodetja je Džibril Poslanca, a.s., poučil o tem, kako bo opravil abdest (obredno umivanje) in molitev. Istega dne zvečer je Poslanec, a.s., o tem poučil tudi ženo Hatidžo, odšla sta v nenaseljen del Meke in tam opravila molitev, saj je prva obveznost, ki izkazuje verovanje (iman), opravljanje molitve.