Sporočilo za javnost ob kurban bajramu

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča, da bo kurban bajram v četrtek, 24. septembra 2015. Osrednja bajramska slovesnost bo potekala v dvorani Slovan na Kodeljevem, z začetkom ob 7.31 uri. Jutranja molitev (sabah namaz) se bo začela ob 6.15 uri.

Osrednjo bajramsko molitev bo v imenu muftija prof. dr. Nedžada Grabusa vodil hafiz Špendi Fidani, ki bo tudi nagovoril zbrane vernike. Nagovor bo predvidoma ob 7.40 uri.

Bajramska slovesnost bo organizirana tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Po muslimanskem koledarju je v teku mesec zu-l-hidždže, mesec hadža (romanja v Meko). Hadž je vrhunec pokornosti Bogu in je priložnost za očiščenje duše ter duhovno rast.

V muslimanski kulturi hadž sega v obdobje poslanca Ibrahima (Abrahama), a.s., ki je pozival ljudi, da častijo Kabo v Meki. Na hadžu so vsi verniki oblečeni v bela oblačila (ihrame), ki pred Bogom predstavljajo enotnost in enakost vseh ljudi. Ljudje se lahko razlikujejo le po dobrih delih in stopnji zavesti o Bogu. Romarji častijo Boga s kroženjem okoli črne kocke, Kabe, ki simbolno predstavlja Božjo hišo in je simbol monoteizma. Prav tako v obred hadža spadajo tudi drugi obredi.

Hadžiji (romarji) se bodo v sredo, 23. septembra 2015, oziroma 9. dan v mesecu zu-l-hidždže, zbrali na gori Arefat in preživeli dan tako, da bodo molili zase, svojo družino in za dobro vseh nas. Zbiranje hadžijev na gori Arefat je ključnega pomena, saj brez prisotnosti na tem mestu hadž ni veljaven. Vsem ostalim, ki niso v Meki in ne opravljajo hadža, se priporoča, da se na ta dan postijo. Iz Slovenije se je letos na romanje v Meko odpravilo 21 vernikov.

Kurban bajram traja štiri dni, prvi dan bajrama je v četrtek, 24. septembra 2015.

Vsem vernikom čestitamo nastopajoči bajram in jim želimo vse dobro.

Bajram šerif mubarek olsun!

                                                                           Islamska skupnost v RS