Mufti Grabus na svečani otvoritvi velike džamije v Moskvi

V sredo, 23. septembra 2015, se je mufti prof. dr. Nedžad Grabus udeležil svečanosti ob otvoritvi največje džamije v Evropi, ki so jo zgradili muslimani v Moskvi.

Na povabilo ruskega muftija Sheikha Ravila Gainutdina, da se udeleži svečanosti ob otvoritvi velike džamije v Moskvi, se je mufti Grabus z veseljem odzval, saj gre za velik dosežek in pomembno vpetost muslimanov v evropski kontekst. V džamiji bo lahko hkrati molilo deset tisoč vernikov. Gre za džamijo, ki je bila zgrajena leta 1904, še v času Sovjetske zveze. Obnova in rekonstrukcija džamije se je začela leta 2005, leta 2011 je bila popolnoma porušena in na istem mestu je zdaj zgrajena moskovska lepotica.

Mufti_katarski_veleposlanik

Gradnja je stala 170 milijonov ameriških dolarjev. Večino denarja so prispevali posamezniki. Največji donator je Dagestanec Suleiman Kerimov, ki je, po tem ko je leta 2007 preživel prometno nesrečo v Franciji, prispeval 100 milijonov ameriških dolarjev.

Džamija, ki bo služila dvomilijonski moskovski Islamski skupnosti, ima šest nadstropij in obsega površino več kot 19 tisoč kvadratnih metrov. Džamija je opremljena s sedmimi dvigali in vso drugo potrebno opremo, dostopna je tudi gibalno oviranim osebam. Višina glavne kupole je 46 metrov, njen premer pa meri 27 metrov.

Slavnostnega odprtja mošeje so se udeležili predsedniki Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan in Mahmud Abas, ki so nagovorili zbrano množico, prav tako so bili na odprtju prisotni številni predstavniki islamskih skupnosti z vsega sveta.

Nevzet Porić