Bajramsko sporočilo za javnost

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da se v četrtek, 16. julija 2015, s sončnim zahodom zaključi mesec ramazan in nastopi tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram.

Ramazan je obdobje, v katerem smo se postili od zore do sončnega zahoda in se odrekali dobrinam, drugim užitkom, grdim mislim in dejanjem. Zavzemali smo se za obujanje pozitivnih vrednot v nas, ki s postom postanejo izrazitejše. Post je priložnost, da vsak posameznik bolj ceni življenje in vse ugodnosti, ki jih je deležen. Ker naj bi post na nas deloval vzgojno, se pričakuje, da med ramazanom in po ramazanu postanemo boljše osebe, družinski člani in člani širše skupnosti. Post in vera nas učita, da cenimo medsebojno razumevanje in vse dobrine okrog nas. Ramazan nam je pomagal, da se pogumneje soočimo z življenjskimi izzivi, izkušnjami in težavami ter tako nadaljujemo v novo obdobje.

Bajram je priložnost, da pozabimo in se osvobodimo morebitnih medsebojnih zamer. Bajram je obdobje, ko lahko pokažemo posebno ljubezen do staršev, otrok, sorodnikov, sosedov in prijateljev. To je čas, ko mislimo na bolne in prosimo Vzvišenega Boga, da jim pomaga ozdraveti. Ramazanski bajram je luč, ki nam je ponujena kot milost, da bi jo človeštvo delilo med seboj. Ramazan nas je duhovno okrepil. Skozi post smo v duši močneje in v telesu jasneje spoznali razliko med trenutnim užitkom in večno povzdignjenostjo. Bajram je priložnost, da se ta pot povzdigovanja v višave človeškega sveta še enkrat poudari.

Prvi dan bajrama bo Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v jutranjih urah organizirala bajramske svečanosti v osemnajstih mestih v Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli in Novi Gorici.

Osrednja bajramska svečanost bo v petek, 17. julija 2015, v Športni dvorani Slovan na Kodeljevem v Ljubljani z začetkom ob 6.00 uri. Bajramsko molitev bo vodil mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike. Nagovor muftija Grabusa je predviden ob 6.10 uri.

Bajram šerif mubarek olsun!