Iftar za otroke

Mesec ramazan oziroma mesec posta ni le mesec, ko se odrekamo hrani in pijači ter vsem drugim užitkom, temveč je tudi mesec intenzivnega druženja, spoznavanja in medsebojnega pomaganja. Post naj bi na nas deloval predvsem vzgojno. V ta namen vsako leto organiziramo iftar (večerjo ob koncu posta) za najmlajše, ki se uvajajo v post.

Obstajajo različne metode navajanja otrok na tretjo praktično islamsko dolžnost in starši uporabijo tisto, za katero menijo, da je najboljša za njihovega otroka. Z večerjo za otroke prispevamo k uvajanju in privajanju otrok v post. Najpomembnejše je to, da otrok ne opravičujemo z izgovorom, da je to pretežko za njih, ker naj bi bili premajhi.

V soboto, tretji dan ramazana (20. junija 2015), je bil organiziran iftar za otroke. Med njimi je bilo kar nekaj tistih, ki se že pogumno postijo ves dan, kot tudi tistih, ki se na post navajajo na različne načine. Program smo dve uri pred koncem posta začeli s posebnim prediftarskim programom. Da bi nam čas hitreje minil, smo organizirali otroško kreativno delavnico, ki jo je vodila slikarka in umetnica Tanja Rudolf. Otroci so pripravili posebno ramazansko vejico s čebelicami in opomnikom, na katerega smo zapisali molitev za začetek posta in molitev za večerno prekinitev posta. Del ramazanske vejice so tudi čebelice, ki so ene od živali, omenjene v Kur’anu. Čebelice naznanjajo pomlad, tako kot pravilen post naznani pomlad v naših telesih, dušah. Čebele uživajo spoštovanje kot Božji čudež in veljajo za zelo pridne in marljive. To je bilo tudi naše sporočilo otrokom – naj bodo njihove vzornice pridne čebelice v vseh pogledih. Z velikim zagonom so barvali vejice in ustvarjali čebelice, ki bodo krasile njihov kotiček.

Iftar smo zaključili z molitvijo (akšam namaz), pred katero smo ponovili določene kur’anske odlomke, in se odpravili na skupno večerjo. Čas medsebojnega druženja smo izkoristili tudi za pogovor o tem, kaj pomeni post in zakaj se odrekamo hrani in pijači. Pripravili smo tudi ramazanski načrt – glede na to da prihajajo poletne počitnice, smo prikazali, kako čim bolj produktivno izkoristiti čas in izbrati dejanja, za katera bomo nagrajeni in zaradi katerih bo Bog z nami zadovoljen.