V Frankfurtu potekalo zasedanje Evropskega sveta verskih voditeljev

Od ponedeljka, 11. maja, do srede, 13. maja 2015, je v Frankfurtu potekalo zasedanje Evropskega sveta verskih voditeljev (Religions for Peace – European Council of Religious Leaders).

Zasedanja so se udeležili mufti prof. dr. Nedžad Grabus kot član sveta, glavni imam Islamske skupnosti na Norveškem Senaid Kobilica in generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

”Religije za mir” je mirovna organizacija (RFP) v Evropi, ki vključuje vse organizacije v Evropi, ki se ukvarjajo s promocijo miru, vključujoč tudi Evropski svet verskih voditeljev, Evropsko žensko medversko organizacijo (EWFN), Evropsko medversko mrežo mladih (EIYN) in medverske svete iz štirinajstih držav.

Svet je razpravljal o bližnjem zasedanju skupine G7, religiji in nasilju, religiji za globalni mir in predlogih za reševanje problema verskega ekstremizma ter o vlogi Evropskega sveta verskih voditeljev v promoviranju miru in preprečevanju konflikta. Na konferenci so sodelovali strokovnjaki in predstavniki vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z religijskimi vprašanji. Prof. dr. Tobias Specker je imel predavanje na temo Delegitimacija religijskega nasilja, perspektive krščansko-muslimanskega konteksta.

Dr. William Vendely, generalni sekretar največje nevladne organizacije na svetu Svetovne religije za mir iz New Yorka, je predstavil deklaracijo iz Abu Dhabija o globalni akciji načrta boja proti nasilnemu verskemu ekstremizmu.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je predstavil Mekanski razglas 2015 in govoril o teološkem ter kontekstualnem razumevanju religije in konceptualnih razlikah, socialnih in ideoloških okvirih in težavah, s katerimi se soočamo v razumevanju globalnih izzivov varnosti. Mufti Grabus je poudaril, da moramo spoštovati človekove pravice in povedal, da so posamezna območja v Evropi posebej občutljiva, zato ne smemo podleči ogrožanju verskih pravic občutljivih kategorij, posebej tistih, ki so bili izgnani iz svojih domov in v katera se s težavo in hudimi napori vračajo, na območju Bosne in Hercegovine, kjer so storjeni številni zločini in genocid.

Drugi dan zasedanja je svetovalka za dialog z verskimi skupnostmi v Evropski komisiji gospa Katarina von Schnurbein govorila o projektih in načrtih Evropske komisije v kontekstu politike po zločinu v Parizu. Posebno vprašanje se posveča problemu antisemitizma, islamofobije, varnosti, sovražnemu govoru in zaščiti imetja ter ljudi.

Sprejeta so poročila o letnem delu in pregledani predlogi ter načrti za delovanje v prihodnosti.