V Sarajevu predstavljen Islamski kulturni center

V ponedeljek, 6. aprila 2015, je v Gazi Husrev-begovi knjižnici v Sarajevu predstavljen projekt Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

Projekt sta pred polno dvorano predstavila ljubljanski župan gospod Zoran Janković in mufti dr. Nedžad Grabus. Predstavitve so se udeležili premier Kantona Sarajevo gospod Elmedin Konaković, veleposlanik Republike Slovenije v BiH nj. eksc. gospod Iztok Grmek, namestnik reisu-l-uleme Husein Smajić, direktor uprave za verska vprašanja mag. Nusret Abdibegović, zeniški mufti Ejub Dautović, goraždanski mufti Remzija Pitić, vojni mufti Hadis Pašalić, dekan Fakultete za islamske vede dr. Ismet Bušatlić, glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo dr Ferid Dautović, prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Hilmo Neimarlija in številni drugi ugledni gostje.

Župan Janković je govoril o tem, kako pomemben je projekt gradnje džamije v Ljubljani, in povedal, da bo Ljubljana s to džamijo dobila tisto, na kar je čakala petdeset let. Pri tem je izpostavil vlogo iniciative muftija Nedžada Grabusa, ‘’brez katerega te džamije ne bi bilo’’.

Priznal je, da je ateist, a obenem meni, da je ta projekt zelo pomemben, saj se z njim kaže, da različni ljudje lahko živijo skupaj in te razlike spoštujejo.

Spomnil je na referendum proti džamiji, ki so ga v Sloveniji poskušali organizirati leta 2006. Povedal je, da je danes filozofija drugačna in ljudje vse skupaj drugače dojemajo. Poudaril je, da nihče ni proti temu, da se džamija gradi v Ljubljani.

Mufti dr. Nedžad Grabus je poudaril, da je proces pridobivanja src ljudi v Ljubljani v upanju, da dajo dovoljenje za gradnjo džamije, trajal zelo dolgo, in dodal, da je župan Janković oseba, brez katere projekt džamije ne bi bil realiziran v tako kratkem času.

 ‘’On je s svojo avtoriteto, močjo in naklonjenostjo do muslimanov razumel potrebo in spremenil diskurz govora o drugačnih v Ljubljani in Sloveniji. Zoran Janković je prvi župan, ki je sploh prišel med nas v našo Skupnost. Zahvaljujoč njemu smo kot ljudje začeli končno po Ljubljani hoditi z dvignjenimi glavami,’’ je rekel Grabus.

Pred predstavitvijo sta mufti Grabus in župan Janković obiskala reisu-l-ulemo mag Huseina Kavazovića v njegovem kabinetu. Na srečanju sta bila prisotna tudi namestnik reisu-l-uleme Husein Smajić in generalni sekretar Mešihata v Islamski skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Ob tej priložnosti je mufti Grabus spomnil na dolgo pot do cilja pridobitve dovoljenja za gradnjo džamije v Ljubljani in poudaril vlogo župana Jankovića, ki je kazal razumevanje za ta projekt in podprl pridobivanje gradbenega dovoljenja. Mufti Grabus je povedal, da se bodo kmalu začela tudi gradbena dela.

Reisu-l-ulema Husein Kavazović se je županu Ljubljane Zoranu Jankoviću zahvalil za vse, kar je naredil za Islamsko skupnost v Sloveniji in ker je prispeval k temu, da se gradbena dela za džamijo v Ljubljani kmalu začnejo.

Župan Ljubljane se je reisu-l-ulemi zahvalil za sprejem in mu ob tej priložnosti v znak spoštovanja izročil darilo mesta Ljubljana.