Organiziran 9. Festival bosanske hrane

Ljubljana je bogatejša za še en festival bosanske hrane, ki se je odvijal v soboto, 4. aprila 2015, na Stritarjevi ulici. ŽZ Zemzem že deveto leto zapored širši javnosti predstavlja kulinariko in tradicijo Bosne in Hercegovine.

Poleg tradicionalnih jedi bosanske kuhinje, ki jih po tradicionalnih receptih pripravljajo naše marljive članice že mnogo let, smo tudi letos na Stritarjevi ulici prikazali eno izmed starih obrti z vsemi posebnostmi, ki jo povezujejo z Bosno – rezbarjenje. Hoteli smo predstaviti način rezbarjenja, s katerim je okrašeno pohištvo in domovi, obrt, katere tradicija je dolga več kot 300 let.

Včasih so pohištvo, kot so divani, predali, mize, stoli ipd., rezbarili in okraševali z vzorci, ki so značilni za Bosno in Hercegovino – tako je pohištvo z vzorci bosanske rože krasilo stare bosanske hiše. To priča o visoko razviti kulturi življenja. Posebnosti te obrti nam je predstavil gospod Kenan Halilović, ki se je trudil predstaviti osnove rezbarjenja.

Program Festivala so popestrila dekleta iz KUD Sevdah in nam predstavila plese, ki so značilni za območje Bosne in Hercegovine.

Dežne kaplje niso zmotile številnih obiskovalcev, ki so že deveto leto zapored ponovno obiskali Festival in poskusili nekatere bosanske slane in sladke jedi.

Tudi letos je s svojim prihodom Festival podprl župan gospod Zoran Janković, ki je kot vsako leto prej izmenjal nekaj besed z organizatorji in obiskovalci Festivala.

Cilj Festivala poleg predstavitve bosanske kulture in tradicije je zbirati sredstva za gradnjo Islamskega kulturnega centra in džamije v Ljubljani. Tako so bila tudi letos vsa sredstva namenjena temu projektu. Članice ŽZ Zemzem so srečne, ker so tudi tokrat lahko podprle pomemben projekt in naredile dobro delo.

Priprave za jubilejni deseti Festival bosanske hrane so se že začele.