Imami Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji na uradnem obisku pri Diyanetu

Od 1. do 6. aprila 2015 se imami in člani Mešihata na čelu z muftijem dr. Nedžadom Grabusom mudijo na uradnem obisku pri Diyanetu – Uprava za verska vprašanja Vlade Republike Turčije.

Delegacijo Islamske skupnosti je sprejel predsednik Diyaneta prof. dr. Mehmet Gormez. Ob tem je povedal, da islam preživlja težke trenutke. Izkušnje o skupnem sobivanju, ki jih ima Balkan, so zelo pomembne, potrebno jih je ponovno preučiti in ko jih odkrijemo, jih je treba predložiti Evropi in Svetu ter tako preprečiti strah in netoleranco, ki obstajata na Zahodu. Islamofobija je postala diskriminacija. Trenutno preživljamo obdobje zatemnitve muslimanskega mišljenja. Ob sončnem mrku muslimani opravljamo posebno molitev. Zato bi danes, ko preživljamo to obdobje, muslimani morali opraviti molitev in spustiti svojo glavo na tla, da se naše mišljenje očisti od vseh umazanij. Islamski svet je v plamenu, ki požira naše otroke in našo prihodnost ter prihodnost vseh naših generacij. Izrazil je svoje zadovoljstvo ob obisku muftija Grabusa in ostale delegacije. Povedal je tudi, da se svojega prijatelja Nedžada Grabusa zelo pogosto spomni v težkih trenutkih, saj mu je navdih za nadaljnje delo.

Mufti dr. Nedžad Grabus se je zahvalil za sprejem in gostoljubnost ter povedal, da poskušamo živeti vero naših očetov. Povedal je tudi, da se moramo vsi skupaj boriti zoper sektaško tolmačenje islama. Zahvalil se je za vso podporo, ki jo Diyanet nudi Islamski skupnosti v Sloveniji, posebej pri gradnji džamije v Sloveniji. Poudaril je, da je interpretacija islama v Turčiji lahko zgled za muslimane v svetu, kako se v sodobnih časih lahko sistematsko razvija duhovnost, ki bogati in stabilizira družbene odnose. Islamska tradicija v Turčiji je bila vedno navdih avtohtonim evropskim muslimanom, v sodobnih okoliščinah pa primer mirnega sobivanja različnih religij in kultur. Zato je to priložnost, da se imami seznanijo z delovanjem Diyaneta, ki je med vodilnimi muslimanskimi institucijami, ki se ukvarjajo z vprašanjem islama.

Imami in ostali člani delegacije so se srečali z direktorji uprav znotraj Diyaneta, kot so uprava za zunanje zadeve, uprava za fetve, uprava za izobraževanje in založništvo.

Diyanet je bil ustanovljen leta 1924, vendar je v zadnjih desetih letih pod vodstvom prof. dr. Mehmeta Gormeza doživel razcvet. Posebno pozornost posvečajo verskemu izobraževanju. Trenutno imajo v Turčiji 25 tisoč tečajev za preučevanje Kur’ana, ki jih obiskuje več kot milijon učencev, imajo 2.500 medres (srednjih verskih šol), 95 fakultet za islamsko izobraževanje. Trenutno imajo tisoč muftijev, ki delujejo v 81 regijah. Trenutno se 25 tisoč oseb pripravlja za hafize (osebe, ki znajo Kur’an na pamet). Vsako leto dobijo 11 tisoč novih hafizov. Trenutno imajo v Turčiji 115 tisoč hafizov. V Turčiji je 11 šol, v katerih so vsi profesorji in vsi učenci hafizi. Vse učence štipendira Diyanet. V poletnem času organizirajo šolo, ki jo obiskuje več kot tri milijone učencev.

Po Ankari bodo imami obiskali Konyo, kjer se bodo srečali z tamkajšnjim muftijem. Delovni obisk bodo sklenili v Istanbulu, kjer se bodo srečali z istanbulskim muftijem.