Džennet (raj) je pod materinimi nogami

”Tvoj Gospodar ukazuje, da se klanjajte le Njemu in bodite dobri do staršev. Če eden od njiju ali oba dočakata starost pri tebi, jima ne reci niti: ‘Uh!’ – in ne povzdiguj glasu, temveč ju nadvse spoštljivo ogovarjaj. Bodi pozoren in ponižen pred njima! Reci: O, Gospodar, usmili se ju! Ko sem bil otrok, sta me negovala.” (El-Isra, 23)

Kur’anski ajet predstavi, kako visok položaj zavzemata dobrohotnost in lepo ravnanje s starši. Vzvišeni Allah, dž.š., zapoveduje pokornost staršem takoj za pokornostjo Njemu. On je naš Stvarnik, vzrok našega obstoja, vendar so biološki vzrok našega obstoja naši starši. Oni so tisti, ki se žrtvujejo za nas, se borijo in nas varujejo od malih nog, celo ko odrastemo, njihova skrb ne preneha.

Zaradi njihove ljubezni in skrbi naj bi jim ljubezen vrnili tako, da z ljubeznijo in spoštovanjem storimo vse, kar nas zaprosijo, ravnamo z njimi nežno in blago ter ne uporabljamo grobih in grdih besed, ki bi izzvale njihovo skrb ali solze. Danes na žalost poznamo tudi primere, ko svojim staršem ne ponujamo dovolj ljubezni, in obratno.

Lep in spoštljiv odnos do matere in očeta je naša obveznost. Dobrohotnost je potrebno izkazovati do obeh staršev, posebej do matere, že zaradi njenega napora in žrtve med nosečnostjo, zaradi rojevanja in materinske vloge. Znano je, da se takoj po porodu pri ženskah sproži čudovita fiziološka reakcija. Možgani v krvni obtok novopečene mame izločajo hormon oksitocin, ki mu rečemo tudi ”hormon ljubezni”. In ravno ta hormon pripravi žensko na ustvarjanje močne čustvene navezanosti na otroka in brezpogojne ljubezni. Ker se zavedamo velikega truda in žrtve mater, ki ju vnese v vzgojo otroka, je poslanec Muhammed, a.s, s skrajnim spoštovanjem govoril o obveznostih, posebej tistih do matere.

Nekoč je neki človek prišel k Božjemu Poslancu in ga vprašal: ”Božji Poslanec, kdo si najbolj zasluži, da se do njega lepo vedem?” Odgovoril mu je: ”Tvoja mati.” ”Kdo pa za njo?” je naprej spraševal človek. ”Tvoja mati,” je znova odgovoril Božji Poslanec. ”In kdo potem?” je znova vprašal. ”Tvoja mati,” mu je odgovoril. ”In kdo potem” je še enkrat vprašal. ”Tvoj oče,” je odgovoril Božji Poslanec.(Buhari) 

Ravno tako je poslanec Muhammed, a.s, dejal, da je ”Džennet (raj) pod materinimi nogami” in v kolikor želimo uživati v enem od džennetskih vrtov, je pot znana. Vemo, da si džennet lahko prislužimo ravno s tem, da spoštujemo starše in delamo za dobro svojih staršev.