Predstavitev časopisa Ibn Rušd

V okviru programa tribun je v petek, 23. januarja 2015, potekala predstavitev časopisa Ibn Rušd, ki ga je izdal Kulturno-izobraževalni zavod Averroes.

Časopis Ibn Rušd je predstavila uredniška skupina prve številke. Sprva je urednica časopisa Ibn Rušd Ela Porić v uvodnih besedah predstavila namen delovanja Zavoda Averroes in poudarila povezovalno dejavnost samega Averroesa ali Ibn Rušda, po katerem Zavod nosi ime. Časopis je opredeljen kot časopis islamske kulture in civilizacije in na podlagi tega želimo slovenski strokovni javnosti, pa tudi vsem ostalim zainteresiranim ponuditi podatke in informacije iz prve roke. Uvodoma je predstavljena tudi struktura časopisa in kratka obrazložitev izbranih rubrik.

Glede na to da so v letu 2014 znane inštitucije po svetu in Sloveniji obeleževale spomin na stoletnico prve svetovne vojne, je prva številka Ibn Rušda temu sledila, vendar s posebnim poudarkom na vlogi Bošnjakov na soški fronti. Tako je prva številka nosila tematski naslov Sto let Bošnjakov v Sloveniji.

Haris Muratagić je kot član uredniškega odbora prve številke zbranim predstavil svoj članek ”Nove ugotovitve z ljubljanskih Žal”. Članek je raziskovalne narave, saj predstavlja nove ugotovitve o 89 bošnjaških vojakih, ki so padli kot žrtve prve svetovne vojne, in šestih vojnih ujetnikih. Članek predstavlja ugotovitve ob obisku kostnice in postavlja nadaljnja odprta vprašanja.

Besedo je prevzela Amra Halilović, ki je sodelovala pri pripravi člankov in opravila lekturo časopisa. Predstavila je nov projekt Zavoda Averroes ”Po poteh Bošnjakov soške fronte”, ekskurzijo, ki vključuje obisk muzejev na prostem, vojaško pokopališče Log pod Mangartom in kraj, kjer je stala prva džamija na slovenskih tleh. Prisotne je pozvala, da se vključijo v projekt in se udeležijo naslednje ekskurzije, ki bo organizirana že spomladi. Premierno je bil predstavljen tudi kratek video posnetek o poteku ekskurzije, za katerega je poskrbel Elvis Alukić in se mu ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo.

Časopis smo predstavili tudi z oblikovalskega zornega kota, za kar je poskrbel Denis Lelić, ki je odgovoren za privlačen vizualni koncept Ibn Rušda. Na zanimiv, kratek in jasen način je predstavil naslovnico, ki predstavlja ilustracijo znane fotografije prve džamije v Logu pod Mangartom, s čimer je sledil znanim slovenskim in svetovnim časopisom, ki za naslovnico uporabljajo različne ilustratorske motive. Glede na pomembnost oziroma tematiko prve številke ”Sto let Bošnjakov v Sloveniji”, je izbrana zlata barva ozadja ilustracije, saj želi ukazati na pomembnost izbrane tematike. Dotaknil se je tudi izbrane oblike pisave, izbire logotipa, ki je značilen samo za časopis in se z uradnim logotipom Zavoda dopolnjuje, saj delita enako pero, kar ukazuje na sam namen delovanja Zavoda in namen izdaje časopisa. Ob tej priložnosti je spregovoril tudi o vizualnih komunikacijah in različnih smernicah oblikovanja, ki so trenutno aktualne.

Ibn Rušd je prvi tiskani medij, ki je objavil članek o obstoju džamije v Trstu. Za to je poskrbel dr. Šemso Osmanović, ki je na to temo pripravil dva članka in o njima spregovoril tudi na predstavitvi.

Veseli nas, da so se poleg članov Islamske skupnosti in Zavoda Averroes predstavitve udeležili mufti dr. Nedžad Grabus in glavni imam zagrebške džamije hfz. Aziz Alili ter predsednik medžlisa Zagreb dr. Gzim Redžepi. Mufti dr. Nedžad Grabus je zbrane tudi nagovoril in podprl tovrsten projekt, kar je za uredniško skupino zelo pomembno, saj je to motivacija za nov zagon. Zbrane je nagovoril tudi dr. Gzim Redžepi, ki navdušenja nad projektom ni mogel skriti, in uredniško skupino povabil, da se časopis in tematika predstavita tudi v zagrebški džamiji.

Časopis je namenjen široki slovenski javnosti in vsem tistim, ki jih zanima področje islamske kulture in civilizacije. Potrudili se bomo, da bo časopis dostopen v večjih splošnih knjižnicah in ustanovah, ki ponujajo možnost izobraževanja in širjenja obzorij.

Vse zainteresirane vabimo, da za svoj lasten izvod pošljejo povpraševanje na info@averroes.si.