Ministrica za kulturo sprejela predstavnike verskih skupnosti

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je 9. decembra na predprazničnem sprejemu v Vili Podrožnik gostila predstavnike verskih skupnosti. Tradicionalnega sprejema so se udeležili predstavniki devetnajstih verskih skupnosti, nekateri predstavniki ministrstev ter varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Med udeleženci je bil tudi mufti dr. Nedžad Grabus, ki se je na sprejemu tudi srečal z novim ljubljanskim nadškofom g. Zoretom.

FullSizeRenderMinistrica je v nagovoru poudarila, da cerkve in druge verske skupnosti opravljajo pomembno družbeno vlogo s tem, ko se zavzemajo za duhovnost in za človekovo dostojanstvo v zasebnem in javnem življenju, za osmišljanje bivanja na področju verskega življenja ter z razvijanjem svojih kulturnih, vzgojnih, izobraževalnih, solidarnostnih, karitativnih in drugih dejavnosti s področja socialne države. Ministrstvo za kulturo si bo še naprej prizadevalo spoštovati identiteto cerkva in drugih verskih skupnosti.

Predstavnike verskih skupnosti je nagovoril tudi direktor Urada za verske skupnosti dr. Gregor Lesjak in dejal, da je  delovanje verskih skupnosti v Sloveniji svobodno. Izrazil je svoje prepričanje, da v času splošne družbene krize ne bomo zniževali standardov pri zagotavljanju človekovih pravic, v primeru verskih skupnosti pravice do svobode vesti oziroma verske svobode. Ohranjanje protokolarnega sprejema v današnjih razmerah dokazuje, da si država prizadeva za spoštljive in dostojanstvene stike z verskimi skupnostmi, udeležba predstavnikov verskih skupnosti pa priča o spoštljivih in dostojanstvenih stikih tudi med samimi verskimi skupnostmi.

Prijetno druženje sta dopolnila a cappella gospel zbor Bee Geesus, ki deluje pod umetniškim vodstvom Mateja Virtiča, ter pianist Blaž Pavlakovič, dijak Škofijske klasične gimnazije in Konzervatorija za glasbo in balet v Ljubljani.