Mevludska svečanost v Novi Gorici

V soboto, 15. novembra 2014, je v džematu Nova Gorica potekala mevludska svečanost, na kateri so sodelovali imam iz Maribora Ibrahim Malanović, ljubljanski imam hafiz Špendi Fidani, koprski imam Nevres Mustafić, imam v Izoli Redžep Hodžić in imam v Sežani Šaban Kazimoski.

Svečanosti se je udeležilo veliko število članov džematov Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Koper in Trst.

Program se je začel z opravljanjem jacije namaza (druge večerne molitve), nato je odlomek iz Kur’ana zrecitiral hafiz Špendi Fidani. Imam džemata Nova gorica Amir Hasnaović je pozdravil vse prisotne in jim izrazil dobrodošlico. Med drugim je povedal, da ”je več razlogov za organizacijo svečanosti, na kateri smo prisotni. Pravkar smo vstopili v hidžretsko novo leto 1436, pred kratkim pa smo praznovali tudi kurban bajram. Prav tako se je letos zgodilo nekaj pozitivnih stvari in realizacij določenih projektov, na katere so člani džemata Nova Gorica lahko ponosni. Med temi projekti je gotovo podvojeno število članov glede na preteklo leto, število učencev verouka je prav tako večje kot lani. Letos verouk obiskuje 70 otrok. Pred nekaj dnevi je realiziran projekt uvajanja sistema gretja v mesdžidu. Za vse navedene aktivnosti so poskrbeli člani džemata Nova Gorica in aktivisti. Zato smo se odločili, da te ljudi nagradimo z mevludsko svečanostjo.”

unnamed

Pri programu, ki so ga izvajali imami, so sodelovale tudi učenke verouka v džematu Nova Gorica, ki so recitirale nekaj ilahij (verskih pesmi). Po tem je nekaj besed v obliki predavanja vsem prisotnim namenil imam Ibrahim Malanović. Najprej je pozdravil vse prisotne in prenesel selame (pozdrave) muftija dr. Nedžada Grabusa, ki je z gradnjo velikega števila objektov na področju Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji, med katerimi je tudi mesdžid (molilnica) v Novi Gorici, svoje ime zapisal v zgodovino Islamske skupnosti. Velja omeniti, da je največji projekt seveda Islamski kulturni center v Ljubljani. Prav tako je imam Malanović poudaril pomen enotnosti muslimanov, pomen pripadnosti džematu, medsebojni bratski ljubezni in pohvalil vse navedene aktivnosti v džematu Nova Gorica. Imam Amir Hasanović se je kasneje imamu Malanoviću zahvalil za spodbuden govor in spodbudne besede, ki prisotnim veliko pomenijo.

Po zrecitiranemu odlomku iz Kur’ana in izrekanju molitve (dove) je sledilo druženje v prostorih džemata Nova Gorica.

 

Amir Hasanović