Islamski center na Jesenicah, prostor za medkulturni dialog

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je v četrtek, 6. novembra 2014, organizirala slavnostni sprejem ob svečani otvoritvi izobraževalnega centra na Jesenicah, ki ga je gostil mufti dr. Nedžad Grabus. V nadaljevanju objavljamo novico Slovenske tiskovne agencije o našem dogodku:

 

Jesenice, 6. novembra (STA) – Islamska skupnost v Sloveniji je nocoj na Jesenicah slovesno odprla prvi tovrstni izobraževalni center v državi. Nudil bo možnosti za neformalno izobraževanje o islamu, islamski kulturi in civilizaciji. Hkrati bo, kot zagotavljajo v skupnosti, to prostor medkulturnega dialoga in sožitja pripadnikov različnih nacionalnosti in religij.

Kot je na slovesnem sprejemu izpostavil mufti Nedžad Grabus, z odprtjem centra obeležujejo tudi 25. obletnico delovanje islamske skupnosti na Jesenicah. Posebnost Jesenic so meščani, ki so tolerantni in spoštljivi do sosedov in someščanov. “To je omogočilo, da se na Jesenicah razvije posebna kultura življenja in sobivanja, kjer se nihče ne čuti utesnjeno,” je poudaril.

Kot je pojasnil, so k temu precej doprinesli odgovorni ljudje oblasti in izobraževalnega sistema. Posebej je izpostavil tudi dobre medverske odnose in dejstvo, da so številni muslimani na Jesenicah, kjer je zgrajeno medsebojno zaupanje, dali svoj doprinos k razvoju mesta, športa in kulture.

Muslimanov je na Jesenicah po nekaterih ocenah od 17 do 20 odstotkov vseh prebivalcev. To so Bošnjaki, ki so pred desetletji prišli delat v jeseniško železarno s trebuhom za kruhom. Sedaj na Jesenicah živi že tretja generacija priseljencev. Ti so že praktično pozabili od kod so njihovi stari starši prišli, je pojasnil član islamske skupnosti na Jesenicah Ibrahim Smajić.

Kot je izpostavil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, doslej ni bilo nikdar nobenega nacionalnega in verskega spora. Na Jesenicah različne kulture in religije bivajo v sožitju. Novi izobraževalni center pa je pomembna pridobitev ne le za islamsko temveč tudi za lokalno skupnost.

V centru bodo potekali medkulturni dialog, medverska srečanja in srečanja z društvi ter oblastjo, da bi s skupnimi napori prišli do odgovorov na izzive, s katerimi se soočamo. Namenjen je tudi vsem članom islamske skupnosti v Sloveniji, saj se bodo v njem srečevali in pogovarjali o zadevah, o katerih se nimajo možnosti učiti v rednem izobraževalnem sistemu, je pojasnil Grabus.

Več kot milijon evrov vreden center, ki je nastal iz propadajoče stavbe, vsebuje dve sodobni predavalnici, 25 hotelskih ležišč in sodobno opremljeno restavracijo, ki bo odprta za javnost. “Z našim delovanjem hočemo pokazati, da smo ljudje, ki znamo biti strpni do sosedov in prejemamo različnost v naše vrste,” je poudaril Smajić.

Izobraževalni center je tako naslov za vse tiste, ki se želijo spoznati z islamom, islamsko kulturo in civilizacijo, je povedal tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić. V centru bodo sicer večinoma potekali izobraževalni programi za mladino, ki je bo s tem pridobila nov prostor za druženje.