Islamska skupnost v Sloveniji dobila prvega hafiza

Danes, 22. oktobra 2014, po opoldanski molitvi v mektebu Gazi Husrev-begove džamije v Sarajevu je imam Špendi Fidani opravil zadnji izpit oziroma recitiral zadnje stavke iz Kur’ana pred Komisijo za hifz Rijaseta Islamske skupnosti v BiH in tako postal hafiz Kur’ana (oseba, ki zna Kur’an napamet). Kandidati za hafiza na pamet 15 dni zapored recitirajo pred Komisijo po dva džuza (40 strani) ter tako dokazujejo svoj hifz in pridobivajo naziv hafiza Kur’ana.

Špendi Fidani je bil rojen leta 1985 v Sarajevu. Končal je Karađoz-begovo medreso v Mostarju in Fakulteto za islamske znanosti v Sarajevu. Od leta 2011 je zposlen v Islamski skupnosti v Sloveniji kot imam v džematu Ljubljana.

“Poleg družine na prvem mestu sem ogromno podporo dobil s strani svojega džemata Ljubljana, h. Esada Mulalića in muftija dr. Nedžada Grabusa, ki mi je omogočil, da preživim šest mesecev v Sarajevu, odsoten z delovnega mesta, štirikrat na pamet zrecitiram Kur’an pred muhaffizom Muhamedom Lepirjem in se tako pripravim za Komisijo”, je povedal hafiz Fidani, ki bo organiziral hafisko dovo (svečanost) v svojem džematu v Ljubljani.

To je velik dan tudi za Islamsko skupnost v Sloveniji, ki je z imamom Špendijem dobila svojega prvega hafiza med imami in na splošno.

Njegov oče g. Baftir Fidani je na kratko komentiral: “To je zame najsrečnejši dan v življenju. Ne morem opisati, kakšen pomen ima to za mojo družino. Bil sem zelo presenečen, ko mi je povedal, da bo postal hafiz.”

Hafiz Špendi Fidani je poročen s Sumejo, prav tako diplomantko Fakultete za islamske znanosti v Sarajevu, in oče enega otroka.

E. Subašić