Župnija Dol pri Hrastniku prispevala sredstva za izgradnjo džamije

V torek, 23. septembra 2014, je mufti dr. Nedžad Grabus v svojem uradu gostil župnika Franca Ornika iz Župnije Dol pri Hrastniku.

Mufti_zupnik2 prikaznaPovod za srečanje je bila donacija, ki so jo verniki iz Župnije Dol pri Hrastniku zbrali za izgradnjo džamije v Ljubljani. Rezultat dobrega sodelovanja med Župnijo Dol pri Hrastniku in džematom Islamske skupnosti Trbovlje oziroma z imamom Mustafo Gavranovićem in s predsednikom odbora g. Ahmetom Hegićem, je bil obisk pri muftiju. Muftija sta tako poleg župnika Ornika obiskala tudi imam Mustafa Gavranović in predsednik odbora Ahmed Hegić.

Mufti dr. Nedžad Grabus se je zahvalil za prispevek in pomoč pri izgradnji Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Izpostavil je pomembnost dobrega sodelovanja med Katoliško cerkvijo in Islamsko skupnostjo v Sloveniji. Zelo je hvaležen predstavnikom Katoliške cerkve, ki so pred leti podprli izgradnjo džamije v Ljubljani. To je bila ena izmed prelomnih točk v tem projektu. Po tem se je projekt začel odvijati v pozitivni smeri.

G. Ornik je povedal, da muslimani imajo pravico graditi svoj objekt, kjer bodo organizirali svoje verske in kulturne dejavnosti. ”To je vaša pravica in vesel sem, da končno gradite svoj objekt”, je med drugim povedal župnik Ornik.

Gesta članov Župnije Dol pri Hrastniku in župnika Franca Orneka je za vsako pohvalo in pozitiven primer sobivanja različnih ver, kultur in ljudi v Sloveniji. Katoličani in muslimani si v Sloveniji delijo prostor že več desetletij. Vzpostavljenih je bilo ogromno prijateljstev, poslovnega sodelovanja, medsosedskih odnosov, poznanstev in vsega, kar življenje nosi s seboj. Takšni primeri sodelovanja so lahko zgled ne samo v Sloveniji, temveč tudi širše. Obdobje, v katerem živimo, je obdobje sodelovanja, sobivanja in sožitja med ljudmi. Zato smo veseli takšnih srečanj in sodelovanja, ki nam odpirajo horizonte sodelovanja in boljšega razumevanja.