15. Svetovno tekmovanje v recitiranju Kur’ana v Moskvi

V Moskvi, prestolnici Ruske federacije, je med  18. in 20. septembrom potekalo mednarodno tekmovanje v branju in recitiranju Kur’ana.

IMG_1775Sam dogodek, ki v organizaciji Mešihata Islamske skupnosti v Rusiji, ki jo vodi mufti  Ravil Gainutdin, ter moskovske mestne vlade in Ministrstva za zunanje zadeve Rusije poteka že petnajstič, je privabil številne obiskovalce. Mednarodno tekmovanje v branju in recitiranju Kur’ana na pamet je organizirano vsako leto, to je že 15. dogodek, ki je pritegnil številne najboljše recitatorje svetega Kur’ana. Letošnjega tekmovanja so se udeležili tekmovalci iz 35 različnih držav sveta. Slovenijo je zastopal imam iz Novega mesta Adnan Merdanović. Stroga žirija, ki je bila sestavljena iz znanih profesorjev in tudi hafizov Kur’ana Rusije, Turčije, Jordanije, Irana in Libanona, je ocenjevala kandidate v kategorijah pravilno in melodično branje Kur’ana ter pravilno recitiranje Kur’ana na pamet.

Dogodek  je potekal v hotelu Aquarium, finalni večer pa v moskovski največji koncertni dvorani Crocus City Hall, v kateri je bilo šest tisoč obiskovalcev. Finalni večer so spremljale različne televizijske hiše. Posebni gost finalnega večera je bil znani šejk hafiz Saad el – Ghamdi, imam Kraljevine Savdske Arabije, ki velikokrat vodi dnevne molitve v Meki. Med tekmovanjem je bila uprizorjena nagradna tombola, v kateri so sodelovali vsi obiskovalci. Izžrebani nagrajenec oziroma nagrajenka je za nagrado dobil potovanje na Umro v Meko.

Sam dogodek je tudi spodbuda za dobrodelnost in prispevanje sredstev za pomoč otrokom s hudimi poškodbami in različnimi boleznimi. Inštitut, ki sta ga ustanovila  g. mufti Ravil Gainutdin in fundacija Children Doctor Rushal, je organiziral dobrodelne akcije za pomoč otrokom s hudimi poškodbami zdravstveno raziskovalnega inštituta Emergency, ki se ukvarja z otroško kirurgijo in travmatologijo. Vsa zbrana sredstva večera so bila predana za razvoj in zdravljenje otrok.

Zmagovalci mednarodnega tekmovanja v branju in recitiranju svetega Kur’ana so bili:

V kategoriji Tilawet (pravilno melodično branje)

  1. Brunej
  2. Iran
  3. Turčija

V kategoriji Hifz (pravilno recitiranje na pamet)

  1. Kraljevina Savdska Arabija
  2. Oman
  3. Združeni arabski emirati

Zaključek mednarodnega tekmovanja v branju in recitiranju Kur’ana je zaznamovala skupna večerja z muftijem Ravil Gainutdin in gosti. V zaključnem govoru je mufti izkazal posebno zahvalo tekmovalcem, ki prihajajo iz Evrope, posebej iz Slovenije, češ da imamo mnogo skupnih lastnosti. Ruski oziroma tatarski muslimani, kot jih drugače imenujejo, so na čelu z muftijem zelo dobro organizirana skupnost. Modro in organizirano skupaj z različnimi državnimi organizacijami razvijajo skupnost, ki pripada hanefitski praksi islama.  V ruski prestolnici imajo svoje šole in fakultete, obiskujejo jih različni študentje, ki se želijo naučiti nekaj o islamu. Pri tem ohranjajo izvirnost svojega tatarskega jezika, a so tudi odlični poznavalci ruščine. Petkove pridige potekajo v treh jezikih; ruščini, tatarščini in arabščini, kar kaže na to, da so v sami skupnosti precej raznoliki. Najpomembnejše je zaupanje mestne in državne oblasti, kar skupnosti pomaga izvajati številne projekte, kot so razvoj vzgojnih inštitucij, organizacija in edukacija verskega življenja ter pomoč pri številnih zdravstvenih inštitucijah.

Zmagovalce letošnjega tekmovanja so nagradili z denarnimi sredstvi, ostale udeležence pa s certifikati in tolažilno nagrado.

Adnan Merdanović