Mekteb v džematu Ljubljana ponovno odprl svoja vrata

Kljub temu da sta za nami že dva delovna vikenda pri mektebu (verouk), obveščamo člane Islamske skupnosti v Sloveniji, da je mekteb v polnem teku in so dobrodošli vsi otroci, ki še niso vpisani.

Včasih je bil mekteb kraj, kjer so se ljudje učili pisati in se tako opismenjevali. S spremembami družbenega reda je mekteb izgubil to vlogo, ampak je zadržal vlogo verskega izobraževanja, ki je v današnjem obdobju nepogrešljiva. Otroci se v mektebu učijo, njihovi učitelji pa jih vzgajajo. V mektebu se bodo otroci naučili, s čim začenjamo vsako dobro delo, s katero roko morajo jesti, učijo se o pomembnosti selama (pozdrava) in njegove praktične rabe, učijo se, s katero nogo bodo vstopili v hišo in s katero izstopili, učijo se, da morajo spoštovati starše in starejše. Tako bo mekteb otrokom ponudil informacije o tem, kako se lepo in primerno obleči, otroci se bodo naučili, da naši fantje in dekleta ne ”hodijo”, ampak ”ašikuju”.

V mektebu se bodo naši otroci naučili, da ne smejo biti skopi, pa tudi ne preveč razsipniški, naučili se bodo, da ne smejo biti leni in da je delo ibadet (bogoslužje). V mektebu jih bomo nenehno opozarjali na to, da morajo biti pridni in marljivi učenci, saj bodo tam izvedeli, da je prvo, kar je Allah, dž.š., razodel Poslancu ravno to, da morajo hrepeneti po novem znanju (ravno ta ukaz – to mi je ful grdo). Poleg vsega tega bodo stkali prave in resnične prijateljske vezi in ravno ti prijatelji bodo zelo pomembni v njihovem procesu odraščanja in dozorevanja.

V džematu Ljubljana se k mektebu lahko priključijo vsi otroci od petega leta starosti do četrtega letnika srednje šole. Kolektiv muallimov (učiteljev) bo naredil vse, da bi bil mektebski pouk čim bolj zanimiv.

Veseli nas dejstvo, da se je letos k mektebu vpisalo veliko novih otrok, ki so skupaj z odhodom v prvi razred osnovne šole krenili tudi v mekteb. Njim se posveča posebna pozornost, da bi bil prvi stik z mektebom lep in bi otroci tako komaj čakali naslednje srečanje.

Za učence, ki obiskujejo mekteb, smo letos pripravili tudi mektebsko knjižnico, ki zaenkrat šteje okrog petdeset naslovov, verjamemo pa, da se bo to število hitro povečalo. Mektebsko knjižnico otroci lahko uporabljajo med odmori, učenci si lahko knjige tudi izposodijo. Knjige so večinoma z islamsko tematiko in v bosanskem jeziku. Tako želimo spodbuditi otroke k branju, saj s knjigo lahko obiščemo cel svet (kar je tudi moto tega projekta), hkrati pa lahko vadijo branje in bogatijo svoj bosanski besedni zaklad. Poleg tega smo pripravili tudi kotiček za starše, ki čakajo, da otroci končajo s poukom. Tudi njim so ponujene različne revije, časopisi in druga literatura, da bi lahko koristno izkoristili čakanje.

Učencem, ki obiskujejo mekteb, od oktobra naprej ponujamo redni termin (vsako soboto) inštrukcij in učne pomoči pri matematiki. Inštrukcije in učno pomoč za druge predmete, ki otrokom predstavljajo težave, ponujamo tudi ob drugih terminih. Prav tako so inštrukcije namenjene tudi otrokom, ki nimajo težav, a bi radi bili še boljši in uspešnejši.

Ob približevanju kurban bajrama potekajo priprave na prvo srečanje mektebskih učencev iz cele Slovenije, ki se bodo zabavali ob primernem bajramskem programu.

V mektebu dogaja, a najboljše šele prihaja, zato vabimo vse, ki se nam še niste pridružili. Bujrum!