ŽZ Zemzem priredilo tradicionalni ženski iftar

Žensko združenje Zemzem že leta tradicionalno prireja v mesecu ramazanu, poseben iftar namenjen samo ženskam. Letos je bil prirejen v soboto, 26. julija 2014.

Ob tej priložnosti, ko je v zadnjih letih ramazan v poletnem času in je iftar (večerja ob koncu posta) precej pozno, priredimo tudi poseben prediftarski program. Zadnja leta smo ob tej priložnosti gostili tudi različne gostje tokrat smo program priredile v lastni režiji.

Na prediftarskem programu smo priredile krajše ramazansko potovanje in predstavile kako ramazan poteka v različnih koncih sveta. Program, ki ga je pripravila m. Ela Porić, je na začetku odprt z odlomkom iz Kur’ana in nato z dramskim avdio posnetkom z naslovom ”Ramazan kod stare nane”. Avdio odlomek je pri mnogih prisotnih članicah obudil spomine na ramazane iz mladosti, mlajšim pa približal način obleževanja ramazana nekoč. Pogledali smo si tudi kako ramazan obležujejo v Mekki, Turčiji in določenih krajih Bosne in Hercegovine. Prisotne so imele priložnost prisluhniti tudi krajšem predavanju o vlogi ženske v mesecu ramazanu, ki je zelo aktivna in več diomenzionalna.

Program se je nadaljeval ob iftarju in končal s teravih namazom, molitvijo med mesecem ramazanom, ki je bila za to noč tudi zadnja v letošnjem ramazanu.

Vsem prisotnim damam, ki so bile del ramazanskega programa za ženske se zahvaljujemo za prihod in druženje.

ŽZ Zemzem je ob začetku ramazana pripravilo poseben program za ženske, ki se je večinoma odvijal ob nedeljah, ko so članice skupaj z muallimami brale poglavja iz Kur’ana ter prisluhnile krajšemu komentarju. Presenečene smo, da se je zelo veliko število žensk odzivalo na skupinsko branje Kur’ana, kar dokazuje, da ima Ljubljana veliko bralk Kur’ana med žensko populacijo. Verjamemo, da se bo število z leti povečevalo. Del ramazanskega programa za ženske je bil tudi odhod v Islamski center na Reki ob začetku ramazana. Zaključile smo z ženskim iftarjem in pripravo donatorskih bajramskih daril, ki jih bo mogoče dobiti na bajramski molitvi in ki jih ŽZ Zemzem zadnja leta aktivno pripravlja in tudi na ta način prispeva k projektu izgradnje džamije v Ljubljani.