Mufti dr. Nedžad Grabus sodeloval na konferenci v Salzburgu

Evropski inštitut Herbert Batliner je v sodelovanju s Salzburškim festivalom v Salzburgu organiziral konferenco o vidikih islamske duhovnosti. Konferenca je potekala od 18. do 26. julija 2014.

photo 1 prikaznaNa konferenci je sodelovalo 26 strokovnjakov s tega področja. V soboto, 26. julija 2014, je potekala zadnja razprava, na kateri se je govorilo o avtohtonih muslimanih v Evropi in izzivih v tem kontekstu. Moderator in direktor programa je bil dr. Erhard Busek, nekdanji namestnik avstrijskega premiera, nekdanji državni minister in nekdanji sopredsednik Pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo. V tem pogovoru so sodelovali tudi dr. Markus Ederer, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Republike Nemčije, dr. Ina Merdjanova, višja raziskovalka s področja religijskih študijev na Trinity fakulteti v Dublinu, Valentin Inzko, visoki predstavnik v BiH, in predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, mufti dr. Nedžad Grabus.

Diskusija je potrdila strinjanje o pomembnosti evropskih izkušenj islama, posebej na področju materialne in duhovne kulture. V razpravi je poudarjeno, da mnogi analitiki menijo, da je vojna v Evropi nepredstavljiv pojem, a ni nemogoča, zato je nujno potrebno razvijati institucije in krepiti demokratske procese, da bi se ohranil družbeni mir, razvoj in napredek.

Mufti dr. Nedžad Grabus je govoril o teoretičnih in praktičnih izzivih, s katerimi se sooča IS, da bi razvila in ohranila sistematiko in vitalno razumevanje islama v sodobnem kontekstu. Posebej je govoril o vprašanju institucionalnih rešitev organiziranega delovanja IS v evropskih državah. Poudaril je pomembnost izkušenj, ki so jih razvijali intelektualci in islamski učenjaki iz BiH pri razlaganju islamskih predpisov in razvoju učnih procesov ter vsebin, ki so omogočili muslimanom, da primerno razumejo tako svojo duhovno islamsko vertikalo, kot tudi evropsko kulturno in politično stvarnost.