Iftar za najmlajše

Ob koncu meseca ramazana je v petek, 25. julija 2014, potekal iftar za otroke. Skozi cel ramazan smo v Ljubljani organizirali različne iftarje (večerja ob koncu posta), za različne namene. Tokrat so slast ramazana podoživljali tisti najmlajši.

Program za otroke se je pričel dve uri pred iftarjem, in sicer najprej s skupno odločitvijo, da bomo vsi skupaj postili zadnji dve uri postnega dne. Čeprav je bilo med skoraj štiridesetimi otroci okoli deset otrok, ki so se postili cel dan, so bili vsi prepričani, da to lahko storijo. Glede na to da je v ponedeljek bajram smo vsi skupaj pripravili nekaj malih malenkosti, ki jih bodo oroci podarili staršem ali prijateljem. Izdelali smo bajramsko čestitko s posvetilom, kamenček z lepimi mislimi ter obesek za ključe. Tako je ob kreativnem delu hitro pozabljena skrb o tem kako se bodo postili zadnji dve uri, ki so jo skrivaj izrazili na začetku.

Po zaključeni kreativni delavnici je sledil iftar, ki so ga vsi nestrpno pričakovali. Ezan, klic k molitvi, je označil konec postnega dne.

Namen otroškega iftarja je bil spodbuditi otroke k opravljanju tretje praktične islamske dolžnosti, posta v mesecu ramazanu, jim približati odrekanje hrani in pijači na način, da bi razumeli smisel posta, ob tem pa tudi postopno navajanje na post.