Muftijeva poslanica ob ramazanskem bajramu 2014

PODPISSpoštovane in spoštovani, es-selamu alejkum.

Danes je naš veliki praznik ramazanski bajram, ki predstavlja konec meseca posta in intenzivnega branja Svete Knjige – Kur’ana ter nenehnih molitev. Vsako obdobje ima svoje izzive, upe in skrbi. Velika skrb v našem obdobju je, kako ohraniti doseženo raven ekonomskega razvoja in stabilnost družbenih vrednot, na katerih počivajo kulturno-civilizacijski odnosi in razvoj moderne družbe. Zato so sporočila svetih Knjig za nas muslimane, posebej pa v mesecu ramazanu, mesecu posta, velikega pomena. Ko se postimo, ne konzumiramo hrane in pijače, vendar hkrati težimo k razvijanju pozitivnih misli, skrbimo za svoj govor, trudimo se razumeti ljudi v stiski in skrbeti za tiste, ki rabijo pomoč.

V svetu potrošništva se soočamo z resnim problemom razumevanja stvarnih vrednot posta in religije na splošno. Mnogi zaradi nedopustnih ciljev manipulirajo z religijo. Prava vera je vera ljubezni, spoštovanja, veselja do življenja in do človeka ter vera brez nasilja in vera proti nasilju. Verjamem, da je ramazan v nas spodbudil pozitivne lastnosti in smo duhovno močnejši ter odločni, da postanemo boljši ljudje, boljši muslimani in državljani. Med ramazanom smo se učili, kako krepiti duh enotnosti in spoštovanja človeka kot krono Božjega ustvarjanja. Muhammed, a.s., nas je učil, da se pomirjeno in potrpežljivo nosimo in soočamo z življenskimi izzivi. Ramazanske molitve in post so okrepile našo vero ter nam dale energijo za nov življenski zagon.

Ob molitvi Vzvišenemu Bogu, da sprejme naša dobra dela in molitve, vam čestitam ramazanski bajram. Bajram šerif mubarek olsun. Vesel in srečen bajram.

Predsednik Mešihata IS v Sloveniji

Dr. Nedžad Grabus, mufti

Bajramska poslanica: video