Lejletu-l-kadr, najpomembnejša noč v letu, obeležena v Ljubljani

Najpomembnejša noč v letu, lejletu-l-kadr, je bila s primernim programom obeležena v Ljubljani v sredo, 23. julija 2014.

Mufti dr. Nedžad Grabus

Po teraviji (nočna molitev ob ramazanu) je sledil program, katerega so izvedla dekleta zbora džemata Ljubljana, Alhambra. Slišali smo lahko ilahije in kaside ter odlomke mevluda. Prireditve se je udeležil tudi ljubljanski mufti dr. Nedžad Grabus, ki je zbranim vernikom namenil nekaj besed: ”Danes je blagoslovljena noč in v tej noči Allah, dž.š., spusti na zemljo svojo milost, zaradi katere smo mi nocoj tu. Zbrali smo se v skupnosti, v džematu, saj tako človek prej začuti vero in lažje doživlja ter izraža versko pripadnost in bližino Vzvišenega Stvarnika. V tej noči je posebej pomembno kesanje. V islamu ne poznamo posrednika med človekom in Bogom, vsi smo enaki v Allahovih očeh. To je ideal, ki ga je Allah, dž.š., razodel v Kur’anu ravno v tej noči, ko se je začelo razodevanje Kur’ana. Ravno ta ideal nam predstavlja izziv, kako doseči lastno prepričanost v veri. Zato v tej noči moramo prositi za odpuščanje.”

Kot je že v navadi na tovrstnih srečanjih, je mufti tudi tokrat omenil začetek del na projektu izgradnje džamije v Ljubljani, kar predstavlja še dodatno posebnost letošnjega ramazana. Zahvalil se je vsem, ki so sodelovali v projektu džamije v Ljubljani. Povedal je, da so muslimani v Ljubljani povsem ”obkolili” mesto z menjavanjem lokacij mesdžidov, da bi prišli do džamije. Tudi letošnji ramazan preživljamo  v novih prostorih, v katerih bodo muslimani v Ljubljani opravljali verske dolžnosti, dokler džamija ne bo zgrajena. Mufti dr. Nedžad Grabus je poudaril, da ”bi džamija morala biti rešilni čoln za muslimane, saj musliman brez džamije ne more živeti. Ravno zato je v ta projekt vloženega veliko truda.” Program se je zaključil z opravljanjem skupne prostovoljne molitve. Nato so se ljudje odpravili v svoje domove, kjer so nadaljevali z molitvami in bogoslužjem.

Blagoslovljena noč lejletu-l-kadr je s primernim programom in skupnimi aktivnostmi obeležena tudi v ostalih džematih po Sloveniji