Bajramsko sporočilo za javnost

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da se v nedeljo, 27. julija 2014, s sončnim zahodom za muslimane končuje mesec posta in začenja tridnevni ramazanski bajram. Bajram je največji praznik za muslimane po vsem svetu. Bajram je v ponedeljek, 28. julija 2014.

64905727_muslimani-so-se-na-kodeljevem-zbrali-za-molitev-ob-koncu-ramazana-bajram-7Bajram je krona naše molitve, posta, prijateljskega in bratskega pomaganja ter širjenja človeških vrlin. Cel mesec smo se postili in sodelovali pri skupni molitvi. Posvečali smo se intenzivnemu branju in preučevanju Kur’ana, ki ga je Vzvišeni Bog začel razodevati poslancu Muhammedu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, v času meseca ramazana. Mesec ramazan je zbližal naša srca, združil naša prizadevanja, da okrepimo bratske in sosedske odnose, spodbujal nas je, da pomagamo revnim in osebam s posebnimi potrebami. V času meseca ramazana smo se učili, da so poštenje, resnica, iskrenost, prijateljstvo in modrost vrline, ki krasijo dobrega človeka. Biti vernik pomeni biti v miru z Bogom, s samim seboj in z okoljem, v katerem človek živi. Ramazan nam je pomagal, da se lažje soočamo z življenjskimi izzivi, izkušnjami in težavami.

Ramazanski bajram je priložnost, da po mesecu posta in duhovnega napredovanja podelimo radost s svojo družino, prijatelji, sodelavci, sosedi in širšo družbeno skupnostjo, saj biti vernik pomeni biti v miru z Bogom, s samim seboj in z okoljem, v katerem živimo.

Bajram je krona posta in molitev, ki so jih muslimani izvrševali v preteklem mesecu. Ramazan je pri nas povečal občutek enotnosti, medsebojnega razumevanja in spoštovanja. To je bilo v kontekstu projekta izgradnje džamije v Ljubljani zelo pomembno, saj ravno v tem času poteka izgradnja Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

Bajram je za vsakega muslimana in muslimanko velik dan. V naših srcih je bajram radost in veselje.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji bo bajramske svečanosti organizirala v osemnajstih mestih v Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli in Novi Gorici.

Centralna bajramska svečanost bo v ponedeljek, 28. julija 2014, v Ljubljani v Športni dvorani Slovan na Kodeljevem, z začetkom ob 5. uri. Bajramsko molitev bo vodil mufti dr. Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike. Začetek bajramske molitve in nagovor muftija Grabusa je predviden ob 6.20 uri.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Naj je srečen in blagoslovljen bajram)