Zaključni izpiti, hatme, v džematu Kočevje

V nedeljo, 15. junija 2014, je džemat Kočevje organiziral zaključne izpite, hatme, ki so bile tokrat tretje v tem džematu. Sedem učencev mekteba je prisotnim staršem in ostalim vernikom, pokazalo znanje, ki so ga pridobili v mektebu. Letošnji učenci, ki so pristopili zaključnim izpitom, hatmam, so: Amidžić (Nefad) Ajla, Brkić (Ermin) Melisa, Crnkić (Kemal) Hana,  Jusić (Samir) Sumeja,  Lemeš (Fadil) Kenan, Seferović (Amir) Davud in Seferović (Irfan) Amar. S pokazanim znanjem in lepim branjem Kur’ana so navdušili vse prisotne.

Poleg učencev, ki so opravili zaključni izpit, hatme, so se prisotnim predstavili tudi dve drugi skupini, in sicer skupina desetih učencev, ki že dobro leto vadi tekoče in pravilno branje Kur’ana kot tudi skupina enajstih učencev, ki se je letos naučila Kur’anske pisave in bo s septembrom začela brati Kur’an.

Zaključnih izpitov so se poleg staršev, družinskih prijateljev in članov Islamske skupnosti udeležili tudi namestnik muftija Ibrahim ef. Malanović, profesor s Fakultete za islamske znanosti v Sarajevu dr. Mustafa Hasani, upravnik medrese v Cazinu prof. Munir Makić in nekoliko imamov Islamske skupnosti v Sloveniji; Ramo ef. Muzaferović, Mustafa ef. Gavranović, Fahrudin ef. Smajić, Sead ef. Karišik, Senad ef. Karišik in Zinaid ef. Mahmutagić.

Prisotne je nagovoril dr. Mustafa Hasani in poudaril pomembnost prihoda otrok v mekteb kot tudi dolžnost, da znanje, ki so ga pridobili nadgrajujejo kot tudi prakticirajo v svojih življenjih in da nikoli ne pozabijo vrednost imama in džemata.

Namestnik muftija Ibrahim ef. Malanović je v svojem govoru čestital učencem kot tudi njihovem imamu in poudaril odgovornost staršev v procesu vzgoje in napomnil, da mekteb zavzema pomemben element v tem procesu.

Na koncu so Ibrahim ef. Malanović, dr. Mustafa Hasani in Munir ef. Makić dodelili šehadetname, priznanja, učencem, ki so letos zaključili Hatme. V imenu Izvršnega odbora Kočevje je h. Suljeman Kuduzović dodelil darila prisotnim učencem.