Začenja se mesec Ramazan – čas posta sporočilo za javnost Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji

V petek, 27. junija 2014, se po sončnem zahodu oziroma ob 21.03 uri začenja deveti mesec muslimanskega koledarja–ramazan. Prvi dan posta je v soboto, 28. junija. Ramazan bo trajal 30 dni. Prvi dan ramazanskega bajrama bo v ponedeljek, 28. julija 2014.

Post v ramazanu je ena od petih islamskih praktičnih dolžnosti. Postiti se pomeni v imenu Boga odreči se hrani, pijači, kajenju, grdim besedam, grdim mislim od zore do sončnega zahoda. Postijo se zdravi, polnoletni muslimani in muslimanke. Post ima nekoliko oblik.

Prva oblika posta je odrekanje telesnim užitkom, hrani in pijači. To je prva in osnovna raven posta. Ta post upošteva večina ljudi. Na tej ravni razumemo, da je hrana blagoslov Božji ter da danes, ne glede na velik razvoj, človek ne more proizvesti žita in vode v laboratoriju. Ko se zavestno in prostovoljno odrekamo hrani in vodi, se znamo jasneje zahvaliti Gospodarju, Stvarniku vsega na Zemlji, za blagoslov hrane in moliti k Njemu za blagoslov, obilje, hrano in vodo.

Druga raven posta je post duše, ki se bori zoper strasti, slabosti, zavisti, sovraštvu in prevzetnosti. Zato je poslanec Muhammed, a.s., opozarjal, da je veliko ljudi, ki od svojega posta imajo samo stradanje, saj ne čistijo svoje duše, se ne osvobajajo slabosti in izogibajo napak, ki ne dopuščajo duhovne rasti. Molitev, branje Kur’ana, druženje z učenimi in pobožnimi ljudmi ohranja našo duhovnost ter krepi našo duhovno rast in tako se naša duša zadovoljna in pomirjena zahvaljuje Gospodarju za blagoslov vere.

Tretja raven posta je post srca, ker je vera najmočnejša v srcu, ne v fizičnem, temveč v simboličnem srcu, ki ima metaizvor in je bilo priča svojega Gospodarja v predzemeljskem življenju, ezelu. Zato je mesec ramazan mesec posta, duhovne rasti, čiščenja duše in srca ter razvijanje dobrih misli in spodbujanje dobrih del. Ob ramazanskem postu se naučimo, da so življenjski izzivi in izkušnje, skozi katere drvimo v težkih trenutkih obvladljivi, če smo duhovno močni in prepričani, da nam bo Bog pomagal in nas ima rad. Verujemo, da bo mesec ramazan obrodil sadove in nas okrepil, da bomo vztrajali na poti dobrega.

Med ramazanom bo Islamska skupnost v Republiki Sloveniji izvajala svoje aktivnosti v 18 mestih, in sicer v Ljubljani, na Jesenicah, v Kopru, Mariboru, Velenju, Celju, Trbovljah, Novem mestu, Kočevju, Krškem, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Izoli, Škofji Loki, Kranju in Tržiču. Najpomembnejša je večerna molitev (teravih-namaz), ki bo potekala v poznih večernih urah. Poleg tega bodo organizirani skupni iftarji (večerja ob koncu posta). V Ljubljani, Velenju, Kopru, Mariboru in na Jesenicah bodo organizirani iftarji za mladino. Predstavniki Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji bodo obiskali vse džemate (krajevne odbore) v Sloveniji, sodelovali bodo na iftarjih ter nagovarjali vernike in vernice. Moto letošnjega ramazana bo solidarnost in dobrodelnost, zato bodo tudi predavanja v ramazanu posvečena tej temi.

Vsem muslimanom v Sloveniji in po vsem svetu želimo

 

 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!
(Vesel in srečen ramazan!)