Delegacija Islamske skupnosti in Merhameta Slovenije obiskala kraje, ki so jih prizadele naravne katastrofe

V ponedeljek, 16. junija 2014, je delegacija Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in Merhameta Slovenije obiskala zeniško muftijstvo. Šeriće, Topčić polje in Železno polje so obiskali mufti dr. Nedžad Grabus, tajnik Nevzet Porić, predsednik Merhameta Slovenije imam Ifet Suljić, imama Senad Karišik in Munzir Čelenka ter predsednik izvršnega odbora džemata Jesenice Atif Rekić.

DSC_0070V mestu Šerići se je delegacija sestala z imamom Senaidom Kovačevićem, s predsednikom mestne skupnosti Šerići in člani džemata. Po opoldanski molitvi je mufti dr. Nedžad Grabus zbranim vernikom namenil nekaj besed in med drugim povedal, da je skupaj s sodelavci prišel iz Slovenije, da bi se prepričal v vse tisto, kar je bilo možno videti prek medijev. Prav tako je poudaril, da se je želel srečati s člani džemata Šerići. „Mi smo glede na našo številčnost v Sloveniji lahko simbolno z vami. In lahko govorimo o tem, kar se je zgodilo ter tako motiviramo tiste, ki lahko pomagajo. Vemo, da je najtežje tistim, ki so ostali brez hiš in imetja. Človek ob koncu delovnega dne potrebuje dom, v katerem se bo spočil. Človek se najlepše počuti v lastnem domu. Zato je najtežje tistim, ki so izgubili svoje hiše, z izgubo hiš so se izgubili tudi spomini.« Potem je citiral kur’anski ajet, v katerem Vsemogočni Allah pravi: »Ko se zemlja reši svojega bremena. Ko gledamo, česa se je zemlja rešila, vidimo moč Vzvišenega Allaha, dž.š., in vidimo, kaj se zgodi, ko se On za to odloči. Vi boste z Božjo pomočjo šli čez to. V takšnih trenutkih mora Islamska skupnost pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Moramo pomagati drug drugemu in si medsebojno pokazati, da smo tu, ko je to potrebno. V takšnih situacijah imejmo v mislih kur’anske ajete, v katerih Vsemogočni Allah, dž.š., pravi: ‘Ne izgubite upanja v Allahovo milost.’ in ‘Kdor se boji Allaha, mu bo Allah ponudil rešitev.’ V takšnih situacijah je pomembna vloga imama in ljudi v džematu. Ljudje potrebujejo tolažbo in spodbudo. Mi smo prišli sem, da bi vam povedali, da tudi nam v Sloveniji veliko pomenite. Naša srca enako bijejo. Zakaj smo se odločili, da vas obiščemo? Zato ker je srednja Bosna ohranjala duh islama v bošnjaškem narodu. Pomembno je, da ljudje ostanejo v teh vaseh in jih ne zapuščajo. To območje, ki ga je blagoslovil ezan, je potrebno ohranjati,« je med drugim povedal mufti dr. Nedžad Grabus.

Po teh besedah je bila Mestni skupnosti Šerići izročena denarna pomoč. Člani Mestne skupnosti so poudarili, da niso lačni in imajo dovolj hrane ter oblačil. Potrebujejo pomoč pri gradnji hiš za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Zato so hvaležni Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji in Merhametu Slovenije, ker so se odločili, da bodo prizadetim pomagali na takšen način.

Predsednik Merhameta Slovenije imam Ifet Suljić je povedal, da je srečen, ker je imel priložnost sodelovati pri tem dobrem delu. Izrazil je hvaležnost IS v Republiki Sloveniji na čelu z muftijem dr. Nedžadom Grabusom za nesebično pomoč in razumevanje, ko teče beseda o Merhametu kot muslimanskem dobrodelnem društvu v Sloveniji ter njegovih projektih. Povedal je tudi, da se bo potrudil, da se bo sodelovanje med tema dvema institucijama krepilo tudi v prihodnosti, Merhamet bo pa še naprej izpolnjeval svojo misijo pomaganja ljudem ne glede na to, kje se nahajajo.

V spremstvu zeniškega muftija Ejuba Dautovića, glavnega zeniškega imama Jakuba Salkića ter glavnega imama iz Žepča Izeta Efendića je delegacija IS in Merhameta obiskala tudi Topčić polje in Željezno polje, kjer se je srečala s tamkajšnjim imamom Zuhdijo Ridžalom.

Ob tej priložnosti je izročena pomoč za prizadete v Topčić polju in Željeznom polju ter Maglaju.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je za prizadete v nedavnih poplavah donirala finančno pomoč, ki jo je vplačala na račun Rijaseta Islamske skupnosti v BiH, Merhamet Slovenije pa je finančno prispeval za Merhamet BiH ter za televizijo Hayat za oddajo „Ispuni mi želju“.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali pri zbiranju pomoči. Prek Merhameta Slovenije je bilo v preteklem obdobju poslanih več kot 150 ton hrane in oblačil, denarna nakazila pa so realizirana na omenjenih mestih prek kriznih štabov.

 „Verjeti in delati dobro“ je kur’ansko vodilo za vsakega vernika in vernico. Verjamemo, da bomo vsi skupaj tudi v prihodnosti sodelovali pri zbiranju pomoči za tiste, ki pomoč potrebujejo.

Prosimo Vsemogočnega Boga, da nagradi vsakogar, ki je sodeloval v tem dobrem delu.