9. slovesna svečanost ob spominu na padle Bošnjake na Soški fronti

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji od leta 2006 vsaki drugi vikend v mesecu juniju na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom, na katerem sta pokopana 102 Bošnjaka, organizira spominsko slovesnost. Tokrat je v nedeljo, 8. junija 2014, potekalo že deveto srečanje v Logu pod Mangartom.

IMG_3838Ob tej priložnosti se zberejo verniki in imami Islamske skupnosti, ki preberejo Kur’anko suro (poglavje) Jasin padlim Bošnjakom, se sprehodijo po pokopališču, zastanejo ob vsakem nišanu (nagrobnem spomeniku) in vsak na svoj način odda počast padlim vojakom.

Zbrane je nagovoril tudi mufti Islamske skupnosti dr. Nedžad Grabus. V svojem nagovoru se je najprej zahvalil prisotnim, ker so si vzeli čas in prišli v Log pod Mangartom. Povedal je, da je to priložnost, da se spomnimo padlih Bošnjakov na Soški fronti, kot tudi ostalih vojakov, ki so svoja življenja izgubili na tem področju. Poudaril je, da letos poteka stota obletnica od 1. svetovne vojne in da bo Islamska skupnost nadaljevala s spominskim dogodkom tudi v prihodnje.

Naj spomnimo, da je Islamska skupnost leta 2007, na pobudo muftija dr. Nedžada Grabusa, zamenjala nagrobne spomenike Bošnjaškim vojakom, saj so dolga leta ležali pod križi. Vsem ležečim Bošnjakom je Islamska skupnost postavila ustrezen nagrobni spomenik – nišan, ki ustreza verskemu in kulturnemu življenju Bošnjakov.

V slavo in spomin padlih junakov so avstro-ogrske vojaške oblasti dale postaviti spomenik, ki stoji na osrednjem delu pokopališča. Leta 1917 ga je izdelal češki kipar Ladislav Kofránek (1880−1954), ki je v Logu pod Mangartom služil kot avstro-ogrski vojak. Poleg je tudi spomenik, ki ga je izdelal slovenski kipar bosanskega rodu, Mirsad Begić. Uporabil je kamen s tega področja, dodal je bronaste veje, ki simbolizirajo življenje. Spomenik je zelo pomemben, saj predstavlja prvo obeležje državi Bosni in Hercegovini na področju Republike Slovenije.