Prvo srečanje mladih izobražencev Islamske skupnosti

V petek, 9. maja 2014, je v prostorih dvorane Averroes potekalo prvo srečanje mladih izobražencev Islamske skupnosti, ki ga je organiziral Zavod Averroes.

Namen projekta je zbrati mlade, izkušene in izobražene osebe, ki bi lahko sodelovale pri določenih projektih Skupnosti. Prvo in uvodno srečanje je bilo le spoznavne narave.

IMG_2967

Po uvodnem Kur’anskem odlomku, ki ga je ob tej priložnosti zrecitiral imam Munzir Čelenka, in uvodni besedi povezovalke programa je besedo prevzel direktor Zavoda Averroes, Nevzet Porić. Pozdravil je prisotne in izrazil zadovoljstvo, da so se odzvali na naš poziv ter poudaril, da s sodelovanjem pri tem projektu lahko pomagamo predvsem sami sebi. Izpostavil je tudi, da znanje bogati človeka, vendar moramo za znanje biti hvaležni najprej Vzvišenemu Bogu in staršem, ki so nas spodbujali na tej poti.

V nadaljevanju programa je besedo prevzel idejni pobudnik projekta, mufti dr. Nedžad Grabus, ki je v svojem govoru izpostavil, da: ”… vse, kar smo organizirali v Skupnosti v zadnjih letih, ima danes določene rezultate. Materialne rezultate je veliko lažje doseči kot kadrovske in človeške. Kljub temu da je projekt izgradnje džamije eden izmed najbolj zahtevnih projektov, posebej za našo majhno skupnost, džamija bo. Veliko težje bo imeti organizirane in smiselne projekte v objektu Islamskega kulturnega centra. Zaradi tega čutim potrebo, da povem, da smo bili v zadnjih letih primorani osredotočiti se na materialne projekte in nismo imeli časa ukvarjati se z ”višjimi” cilji, ki bi dopolnili nas osebno in Skupnost. Z razvojem Zavoda Averroes prihaja tudi priložnost, da se ukvarjamo z vprašanjem izobraževanja in pomagamo vsem, ki nas potrebujejo. Kot muslimani moramo gledati na razliko med vzgojo in izobraževanjem; v kolikor ti dve komponenti nista vzporedni, imamo rezultat popolne zmede”.

Mufti dr. Nedžad Grabus je v nadaljevanju predstavil določene projekte, ki jih je Zavod Averroes  izvajal v preteklem obdobju. Predstavil je projekt izdaje Bosansko-slovenskega slovarja, ki bo zelo pomemben za člane naše Skupnosti, saj bodo tako še bolj utrdili svojo identiteto. Omenil je tudi, da je pripravljen projekt prevoda hadisov v slovenskem jeziku, ki bo prav tako tiskan v zelo kratkem času. Omenjeni so bili tudi nekateri drugi projekti.

Mufti dr. Nedžad Grabus je vse prisotne pozval k sodelovanju pri projektu inštrukcij in učne pomoči, s katerim bi lahko pomagali otrokom in verjamemo, da trenutno ne obstaja plemenitejša ideja, pri kateri lahko vsi sodelujemo. Žal ne moremo rešiti določenih socialnih težav, vendar lahko pomagamo tistim, ki rabijo pomoč pri šolanju.

Prisotni so se aktivno vključili v razpravo in ponudili svoje znanje ter čas na razpolago, kar je vsekakor obetavno.

Namen projekta je, da se mladi izobraženci srečajo vsaj dvakrat letno in organizirajo tematska srečanja ter realizirajo določene projekte.

Vsi tisti, ki ste zaključili svoje šolanje na katerikoli fakulteti in ste se nam pripravljeni pridružiti, lahko pošljete e-mail na info@averroes.si in dodali vas bomo na seznam ter vas tudi redno obveščali o nadaljnjih srečanjih in aktivnostih skupine.

Srečanje smo zaključili z neformalnim pogovorom in druženjem ob kavici ter se dogovorili, da bomo naslednje srečanje organizirali v obliki iftara v prihajajočem mesecu ramazanu.

Vsem, ki so se srečanja udeležili, se zahvaljujemo njihov čas ter pripravljenost za sodelovanje.