Spektakularna 3D-mapping projekcija Vijećnice ob njeni svečani otvoritvi

V petek, 9. maja 2014, je v Sarajevu potekala svečana otvoritev sarajevske Vijećnice, ki je bila v zadnji vojni v Bosni in Hercegovini popolnoma uničena.

Zadnjih osemnajst let je potekala obnova najbolj reprezentativnega objekta v Sarajevu iz časa Avstro-Ogrske monarhije.

V čast obnove in ponovne otvoritve simbola kulture je poleg vrhunskega programa pripravljena tudi 3D-mapping projekcija, ki predstavlja metodo mapiranja dvodiomenzionalne slike na trodiomenzionalni načrt in predstavlja uporabo računalniške grafike ter vrhunske tehnične opreme.

viječnica 2

Avtor projekcije je skupina mladih umetnikov iz BiH, ki so zbrani znotraj organizacije Knap studio. Delo in projekcija predstavljata povezovanje umetnosti in sodobne tehnologije.

Tehnika mapiranja se pravzaprav poigrava s percepcijo gledalca in prikazovanjem zloženih grafičnih struktur ter zanimivih dinamičnih efektov. Ob tem se objekt spreminja v nekaj povsem drugega. Tako je Vijećnica govorila sama o sebi in svoji zgodovini.

Pri programu otvoritve sarajevske Vijećnice je poleg Sarajevske filharmonije sodelovalo veliko solistov in umetnikov ter dvesto mladih bosanskohercegovskih umetnikov.

 

Priporočamo vam ogled 3D-mapping projekcije otvoritve Vijećnice