Predstavitev knjige Hazreti Hatidza Kubra

V Ljubljani je v petek, 23. maja 2014, potekala predstavitev znanstveno-literarne študije o prvi ženi poslanca Muhammeda, a.s., hazreti Hatidži, avtorice Smaragde Klino iz Sarajeva.

Vsi poznamo hazreti Hatidžo po imenu in smo seznanjeni z določenimi podrobnostmi iz njenega življenja, predvsem v vlogi žene poslanca Muhammeda, a.s. Knjiga Hazreti Hatidža Kubra je posebna po tem, ker ni samo biografija, temveč znanstveno-literarno delo, preneseno v knjigo z namenom, da se Hatidžina osebnost približa bralcu.

O knjigi je govorila sama avtorica ter na kratko predstavila njene vsebinske dele, za katere meni, da jih je potrebno poudariti.

Smaragda Klino svoje predstave o hazreti Hatidži bazira na analizi spoznanja znanih islamskih avtorjev, filozofov, pesnikov in drugih dobrih poznavalcev zgodovine islama.

Smaragda Klino prihaja iz sarajevskega Vratnika, kjer je zaključila osnovno in srednjo šolo ter Fakulteto za politične vede. Ob tem je študirala tudi glasbo in dolga leta poučevala glasbo v osnovni in srednji šoli v Kreševu. Njen notranji “radovedni duh” jo je popeljal od Amerike do Egipta, Afganistana in Pakistana, kamor je potovala kot reporterka in pripravljala avdio-vizualne zapise. Njen angažma na področju novinarstva je zelo bogat, saj je delovala pri različnih znanih televizijskih in časopisnih hišah.

Knjiga je prispevek k boljšemu spoznavanju Hatidže kot osebe in njene vloge, zato jo toplo priporočamo v branje. Nekaj izvodov knjige se že nahaja na knjižnih policah knjižnice Averroes.