Zveži trak – dvigni glavo

Leta 1992 so 31. maja oblasti bosanskih Srbov v Prijedorju prek lokalne radijske postaje nesrbskemu delu prebivalstva ukazale, da svoje domove označijo z belimi zastavami, ob odhodu od doma pa okrog roke zvežejo beli trak. Po tem ukazu je bilo v Prijedorju ubitih 3173 civilov, med njimi 102 otroka in 256 žensk. Skozi koncentracijska taborišča Keraterm, Omarska in Trnopolje je šlo 31.000 ljudi, 53.000 oseb je bilo oropanih, ponižanih in pregnanih. Vse sakralne, kulturne in ekonomske dobrine Bošnjakov in Hrvatov v občini Prijedor so bile popolnoma uničene.

Danes župan občine Prijedor, Marko Pavić, in mestne oblasti prepovedujejo žrtvam agresije in genocida, da v javnosti obeležujejo omenjene grozote in stradanje. Mestna občina Prijedor tudi po toliko letih žrtvam genocida na nikakršen način ni izkazala spoštovanja.

prijedor prikazna 

Prosimo vas, da 31. maja 2014 sodelujete v akciji “Dan belih trakov”. Takrat na rokah nosite beli trak ali na svoja okna izobesite belo platno ter tako pokažite podporo žrtvam genocida.