Dan džamij: Spomin na več sto porušenih muslimanskih verskih objektov v BiH

dzamIslamska skupnost v Bosni in Hercegovini 7. maja praznuje dan džamij. Na ta dan je leta 1993 porušena največja in najbolj znana banjaluška džamija Ferhadija. To je dan, ko se spominjajo več sto med vojno v Bosni in Hercegovini, od leta 1992 do 1995, uničenih muslimanskih verskih objektov.

Ta dan predstavlja tudi spomin na še en neprijeten dogodek, ki se je zgodil v Banja Luki. Leta 2001 je bilo ob svečanosti postavljanja temeljnega kamna za ponovno izgradnjo džamije Ferhadije napadenih okrog 300 vernikov, predstavnikov Islamske skupnosti BiH. V napadu je bil hudo ranjen Murat Badić, ki je kmalu za tem podlegel poškodbam.

Dan džamij je priložnost za ohranjanje spomina na 614 med vojno porušenih džamij, na pregon Bošnjakov z ozemlja, na katerem so živeli več stoletij. Po podatkih Islamske skupnosti BiH je porušenih tudi 218 mesdžidov (molilnic), 69 mektebov (verskih osnovnih šol), štiri tekije, 37 turbetov (mavzolejev) in 405 drugih vakufskih objektov. Na območju, ki je bilo pod nadzorom Vojske Republike Srpske (VRS), je bilo porušenih 534 džamij, na območju, ki je bilo pod nadzorom Hrvaških vojaških sil (HVO), pa 80. Uničenih in poškodovanih je več kot 80 odstotkov od 1144 džamij, ki so bile pred vojno na območju BiH.

Ferhad-pašina džamija v Banja Luki je bila od leta 1950 pod zaščito organizacije UNESCO.

Ferhadija je bila zgrajena leta 1579, 7. maja 1993 je bila popolnoma porušena. Zemljišče, na katerem je stala, je bilo popolnoma poravnano z zemljo, saj je bil namen popolnoma izbrisati vsako sled o obstajanju te džamije. Kljub temu se omenjena džamija obnavlja, bajram namaz (molitev ob prazniku) bi, glede na načrte, prvič po letu 1993 lahko v njej opravljali prav letos.

Povzeto s spletne strani www.cazin.net