Zanimive izkušnje in aktivnosti šestdesetletnega imama – imami na obisku džematu Nur v Linzu

V sredo, 23. aprila 2014, so imami iz Slovenije obiskali imama Rasima Zahirovića, ki je zaposlen in dela v džematu Nur v Linzu.

news_204_84490

Skupino imamov, v kateri so bili Senad Karišik (Ljubljana), Munzir Čelenka (Jesenice), Ramo Muzaferović (Kranj), Nazif Topuz (Celje), Nijaz Salkić (Tržič), Ifet Suljić (Škofja Loka), Fahrudin Smajić (Postojna), Šaban Kazimoski (Sežana), Redžep Hodžić (Izola), Amir Hasanović (Ajdovščina), Samir Jusić (Kočevje), Mustafa Gavranović (Trbovlje) in Adnan Merdanović (Novo mesto), je vodil tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić.

Na svečanosti dvajsete obletnice džemata Nur v Linzu, ki se je odvijala februarja 2014, je Mufti dr. Nedžad Grabus predlagal imamu Rasimu Zahiroviću srečanje s slovenskimi imami. Rasim Zahirović je namreč imam, ki deluje zelo organizirano in sistematično, zato je predstavitev aktivnosti, ki jih organizira kot imam, vsekakor dobrodošla

Na začetku srečanja se je tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić zahvalil imamu Rasimu Zahiroviću za sprejem imamov iz Slovenije. Prenesel je selame Muftija dr. Nedžada Grabusa in se mu v njegovem imenu zahvalil, ker je sprejel njegov predlog in realiziral omenjeni projekt. Poudaril je tudi, da je imam Rasim Zahirović zelo organiziran imam, ki sistematično opravlja svoje delo, posebej se to opazi pri verouku. Imam Rasim je eden izmed redkih imamov v Avstriji, ki se je zaradi obveznosti v džematu odrekel zaposlitve v šoli. Sam meni, da ni zmožen kakovostno opravljati delo imama v džematu, v kolikor bi bil angažiran tudi pri šolskem verouku.

V nadaljevanju srečanja je šestdesetletni imam Rasim govoril o zgodovini džamata Nur v Linzu, ki je ustanovljen leta 1992, o projektu džamije, premagovanju ovir na poti do džamije in načrtih za otvoritev, ki bo predvidoma 22. junija 2014.

Nato je govoril o sebi kot imamu, svoji karieri in življenjskih uspehih. Njegov moto je, da se mora človek nekemu delu posvetiti v celoti, brez dodatnih aktivnosti, v kolikor želi opravljati delo učinkovito. Glede na to da se je precejšen del življenja ukvarjal z gospodarstvom, je v nekem trenutku začutil, da je čas, da začne upoštevati nasvet profesorja hfz. Kamila Silajdžića, ki pravi, da je potrebno dati zekat (materialno čiščenje imetja) tudi za pridobljeno znanje. Ko je leta 2002 prišel v Avstrijo, je začel z realizacijo le-tega. Čuti, da je džamija, ki bo kmalu stala v Linzu, pečat njegove imamske kariere.

Glede aktivnosti in strukture džemata je povedal, da je ob njegovem prihodu džemat imel 356 članov. Danes jih ima 846. V Linzu živi pet tisoč Bošnjakov, okrog 40 odstotkov članov džemata je s področja srednje Bosne, 40 odstotkov jih je iz Bosanske Krajine in 20 odstotkov iz vzhodne Bosne. V džematu Nur obstaja več oddelkov, v katerem se odvijajo različne dejavnosti; oddelek otrok, ki hodijo k verouku, oddelek mladih, ženski oddelek, oddelek upokojencev, športni oddelek, oddelek za starševske nasvete ter krog intelektualcev in poslovnih ljudi.

To pomeni, da je potrebno otroka spremljati skozi verouk, nato v mladinskem oddelku in tako naprej. Zelo pomembne so ženske aktivnosti v džematu. Člani džemata, ki so že upokojeni, so vedno dobrodošli, saj so na nekakšen način vedno dosegljivi n lahko pomagajo pri različnih aktivnostih. V športnih aktivnostih sodeluje veliko število članov in mladine. Starši, ki pomagajo s starševskimi nasveti, pomagajo imamu pri organizaciji izletov otrok, ki hodijo k verouku. Džemat v enem letu organizira dva izleta, in sicer šolo v naravi, kjer otroci preživijo dva dni. Tam se odvijajo različne aktivnosti, predavanja, športne aktivnosti in ob vsem tem opravljajo skupne molitve.

Po predstavitvi aktivnosti imama Rasima je sledil zanimiv pogovor z imami, ki so postavljali različna vprašanja in si izmenjevali osebne izkušnje.

V četrtek, 24. aprila, so imami obiskali Islamski kulturni center na Dunaju. Sprejel jih je direktor centra dr. Hashim A. Mahrougi, ki jim je predstavil delo centra in aktivnosti, ki se v njem odvijajo.

Imami so bili z obiskom zadovoljni, predvsem so bili navdušeni nad tem, da so lahko spoznali človeka z drugačnimi izkušnjami dela imama. Ob tem so se zahvalili pobudniku ter organizatorju potovanja za odlično pripravljeno in realizirano izobraževalno ekskurzijo.