Svečanost v Tržiču

V nedeljo, 20. aprila 2014, je bila po koncu opoldanske molitve organizirana svečanost za šest novih bralcev Kur’ana. Branje Kur’ana je cilj vseh, ki hodijo k verouku in seveda tudi njihovih staršev. To je bil razlog, da je imam od samega prihoda v ta džemat vztrajal pri tem, da pri otrocih in njihovih starših spodbudi zanimanje za verouk (mekteb). V treh letih se je učilo brati arabsko pisavo nekaj skupin. Določeno število je učenje le-te uspešno zaključilo, drugi pa so z vpisom v srednjo šolo učenje žal morali prekiniti. Pred približno enim mesecem je šest najvztrajnejših in najbolj pridnih učencev zaključilo z učenjem arabske pisave in pristopilo k branju Kur’ana v izvirniku. Z imamom so dokončali 30. džuz (zadnji del Kur’ana), suro Ja’sin, trenutno pa so na 20. strani Kur’ana. Vzporedno z branjem Kur’ana se učenci učijo tudi osnov vere in tedžvid (pravilno branje Kur’ana).

V Tržiču je ob tej priložnosti organizirana posebna svečanost. Program se je z govorom imama Nijaza Salkića začel po opoldanski molitvi. Slednji je poudaril pomembnost razvijanja ljubezni do branja kur’anske pisave med učenci verouka in mladino. Povedal je tudi, da je pomembno imeti še več takšnih, ki bodo usposobljeni za branje Kur’ani Kerima. Zbrane je pozdravil tudi predsednik izvršnega odbora Tržič, Sulejman Šabić, in prisotnim zaželel prijetno počutje na tako pomembnem dogodku za tržiški džemat. Bogat kolaž ilahij, salavatov in kasid (pobožnih pesmi) je odpel zbor ilahij in kasid ”Nur”, učenci verouka pa so recitirali verske pesmi. Tudi ta svečanost ni minila brez bosanskega mevluda (speva o Muhammedu (naj bo mir z njim).

Proti koncu je zbrane nagovoril muftijev namestnik Ibrahim Malanović, ki je v svojem in v imenu Muftija dr. Nedžada Grabusa pozdravil vse prisotne. Z navdihujočim govorom je čestital imamu za vloženi trud v džematu Tržič, predsedniku odbora in vsem prisotnim na svečanosti. Dodal je tudi, da je užival v programu, ki so ga izvedli učenci verouka in poudaril, da je užival v vsem, kar je na svečanosti videl in slišal. Izpostavil je dejstvo, da je verouk najpomembnejši segment v imamovem delu. ”Ta dogodek je zelo pomemben za džemat Tržič in za družine šestih bralcev Kur’ana, ki se sedaj pripravljajo za svoje prve hatme (izpit ob koncu verouka). Imena teh učencev bi morala biti v mektebu in džematu zapisana z zlatimi črkami, saj je to njihov novi rojstni dan”, je med drugim povedal Ibrahim Malanović.

Pripravil: Nijaz ef. Salkić