V Mariboru predstavljena revija Edinost in dialog

V četrtek, 17. aprila 2014, je v mariborski Univerzitetni knjižnici potekala predstavitev revije za ekumensko teologijo in medreligijski dialog ”Edinost in dialog”.

[column col=”1/2″]

DSC_0051Predstavitve se je udeležil mufti dr. Nedžad Grabus, član mednarodnega uredniškega sveta znanstvene revije Edinost in dialog, ki je na začetku predstavitve kot poseben gost nagovoril prisotne. Izpostavil je pomembnost dialoga med različnimi religijami oz. med ljudmi, ki pripadajo različnemu verskemu prepričanju. Dejal je, da ”Islamska skupnost ni tako zelo velika skupnost in bi se lahko udeležila vseh takih dogodkov. Smo odprtega srca in to je način, da se ljudje med seboj bolj spoštujejo in tudi bolj razumejo.”

Povedal je, da je bil Maribor tudi v preteklosti mesto dialoga, mesto, v katerem sta dialog in razumevanje med ljudmi naletela na plodna tla. Katolikom je čestital prihajajoče praznike v želji, da ob tej priložnosti duhovno rastejo in praznične dni preživijo s svojo družino. Poudaril je, da so prazniki priložnost, da tudi ostali spoznamo, na kakšen način naši sosedje razumejo svojo religijo

[/column]
[column col=”1/2″]

Ob ustanovitvi Inštituta za ekumensko teologijo in medreligijski dialog, poimenovanega po Stanku Janežiču, je Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani z enoto v Mariboru prevzela uredništvo in izdajanje nove serije osrednje slovenske ekumenske revije. Zaradi novih vsebinskih in organizacijskih razmer se revija spreminja v znanstveno revijo z recenzijo in se bo tako čim prej uvrstila v mednarodne baze znanstvenih publikacij. DSC_0055

Revija želi ohraniti tradicijo ekumenske ideje, ki se v novih verskih in kulturnih razmerah nujno obrača k dialogu z drugimi verstvi ter tako v slovenski prostor prinaša priložnost za najširši teološki in medkulturni dialog. Dve ključni temi, ki jima je posvečena prva številka, pa tudi pester izbor sodelavcev že nakazujejo njeno usmeritev ter kažejo na odprtost duha, ki pozdravlja vse dobro in je sposoben dialoga z različno mislečimi, je v uvodnem članku z naslovom ”Tradicija v edinosti in dialogu” zapisala glavna urednica dr. Fanika Kranjc-Vrečko.

Ob zavedanju, kako pomemben je medverski in medkulturni dialog, pozdravljamo nadaljevanje izhajanja revije, kot tudi čestitamo ob izidu prenovljene in prve številke v novi seriji.

Ela Porić je avtorica članka »Temeljni kamen za Islamski kulturni center v Ljubljani – uresničitev 44 let dolgih sanj«.

[/column]

.