Utrinki z osmega festivala bosanske hrane

Žensko združeje Zemzem je v soboto, 12. aprila 2014, že osmič zapored organiziralo tradicionalni Festival bosanske hrane.

Festival je postal prepoznaven dogodek, ki ga Žensko združenje Zemzem v središču Ljubljane organizira že od leta 2009.

Prireditev je odlična priložnost za izmenjavo izkušenj, utrjevanje medsebojnega prijateljstva in spoznavanje drugih kultur. Tako se vsako leto potrudimo, da poleg pripravljenih bosanskih specijalitet predstavimo tudi določen del naše bogate kulturne dediščine.

Letos so obiskovalci Festivala imeli priložnost spoznati unikatno ročno umetnost − nastajanje bosanskega ćilima, preproge. Bosanski ćilim je poseben element v bogati zakladnici bosanske kulturne dediščine in je skozi stoletja skrbno negovan ter ohranjen do danes. Ćilim je bil prisoten v vsaki bosanski hiši in je s svojim zanimivim dizajnom ter z bogatimi barvami krasil prostore bosanske hiše. Ženske so ga izdelovale same, skoraj v vsaki hiši so bile prisotne statve, na katerih so ćilimi nastajali, tako za osebne potrebe kot tudi za prodajo. Veljalo je, da niso vse ženske znale stkati dobrega in kakovostnega ćilima.

Žensko združenje Zemzem se lahko pohvali s članicami, ki so v svoji mladosti izdelovale ćilime in danes svoje znanje prenašajo na mlajšo generacijo. Na Festivalu je predstavljena vsa oprema za izdelavo ćilima, določeni izdelki in prikaz nastajanja ćilima, kar je pri mimoidočih poželo posebno zanimanje. Celotno zgodbo smo povzele tudi v fotografski zgodbi, ki je bila predstavljena vzdolž Stritarjeve ulice. Fotografije so avtorsko delo mladega in ambicioznega fotografa Denisa Škrgića.

Kulturni del programa je popestrila izvedba bosanskih narodnih pesmi, sevdalink, v izvedbi članic društva Sevdah, Maše Perenda in Lidije Matić. Spremljal jih je harmonikaš Zilhad Džananović. Sevdalinka se je kot taka zelo pogosto izvajala ob tkanju ćilima.

Na ostalih stojnicah so si obiskovalci Festivala lahko priskrbeli različne slane in sladke bosanske specialitete. Seveda ni manjkala niti prava bosanska kahva in vonj sveže pripravljene halve, ki je vabil na Stritarjevo ulico.

Tako kot vsi dosedanji Festivali je bil tudi osmi s strani Ljubljančanov zelo obiskan. Skozi Festival so se sprehodili tudi turisti in kot velika večina so se tudi oni najdlje zadržali pri statvah, na katerih je nastajal prvi Zemzemov ćilim.

Veseli smo, da se je Festivala udeležil tudi evropski poslanec, g. Jelko Kacin.

Posebno zahvalo za trud, požrtvovalnost in prispevek dolgujemo članicam Ženskega združenja Zemzem, saj brez njih projekt Festivala bosanske hrane ne bi bil mogoč.

Za podporo se zahvaljujemo tudi vsem ostalim, ki so na kakršenkoli način prispevali k organizaciji Festivala.

ŽZ Zemzem 8. festival namenja izgradnji Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

Pripravila: Ela Porić