Humanost mektebskih otrok na delu

Otroci, ki obiskujejo mektebski pouk v Ljubljani, so v mesecu marcu 2014 pridno zbirali različne artikle, s pomočjo katerih so v začetku meseca aprila 2014 pripravili zavitke, ki jih bodo predali družinam v stiski. Akcijo smo izvedli v okviru projekta humanosti, ki so ga muallimi (veroučitelji) postavili kot enega ključnih letošnjih projektov mekteba v Ljubljani.

photo 3

Humanost je načelo, ki ga v naše otroke želimo vsaditi kot pomembno vrednoto in s projektom humanosti, ki ga izvajamo tekom meseca marca in aprila, želimo doseči, da otroci in seveda tudi ostali dobijo občutek za sočloveka in prepoznajo trenutek, ko je drugim pomoč potrebna.

Ob humanosti želimo razviti tudi občutek skromnosti in enotnosti, saj ni nujno, da velik prispevek lahko tudi veliko pomeni. Pomembni sta topla in lepa beseda ter čas, ki si ga bomo vzeli za druge. Humanost ima vsekakor ogromno skupnega še z drugimi domenami, kot so znanje in modrost, kultura, vera, pravičnost, integriteta in poštenost, pa tudi življenje, narava in zdravje ter delo in ustvarjalnost. Človek je socialno bitje, ki je v veliki meri odvisno od medsebojne pomoči in razumevanja, sodelovanja in skrbi za drugega. Vse to je bil moto za pripravo učne vsebine za pogovor z otroki znotraj projekta v preteklem mesecu.

photo 1

Vsi otroci so intenzivno sodelovali v vseh fazah projekta, pridno zbirali in prinašali artikle, jih pakirali v zavitke, prav tako bodo tudi prisotni pri predaji zavitkov. Pokazali so veliko mero razumevanja in skrbi za druge. Iskreno upamo, da smo s projektom dosegli naš namen.

Zahvaljujemo se tudi staršem otrok za podporo in pomoč pri realizaciji projekta.

Veliki in mali mektebi ob zaključku projekta humanosti pridno nadaljujejo že z drugim projektom, ki so ga namenili za džamijo v Ljubljani. 

Pripravila: Ela Porić