Izobraževalna delavnica za mlade

Po lanskoletnih projektih, kot so Druženje mladih v Ljubljani (april 2013), Iftari (večerja ob zaključku postnega dne) za mlade v mesecu ramazanu, Večer pobožnih pesmi (december 2013), letos nadaljujemo s projekti, v katere bodo vključeni mladi iz vseh džematov (enot) Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

V soboto, 12. aprila 2014, je bilo organizirano druženje za mlade, ki smo ga poimenovali Izobraževalna delavnica. Tema delavnice je bila Mladi in zakon, na delavnici je bilo prisotnih približno 70 mladih iz enajstih džematov Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Delavnica je vsebovala naslednje sklope:

  • predavanje na temo Mladi in zakon,
  • delo po skupinah na temo Mladi in zakon,
  • predstavitev sklepov skupinskega dela,
  • evalvacija, vtisi in mnenja udeležencev.

Druženje je z recitiranjem odlomka iz Kur’ana odprl imam iz Novega mesta, Adnan Merdanović. Program druženja je prisotnim predstavil imam Sead Karišik, koordinator aktivnosti za mlade, ki je tudi povezoval program.

Projekte za mlade podpira tudi mufti dr. Nedžad Grabus, ki je dal pobudo za takšna srečanja. Prisotne je v imenu Mešihata pozdravil Nevzet Porić, tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Povedal je, da so mladi izpostavljeni številnim izzivom in skušnjavam, zato se morajo osredotočati in obračati na svoje džemate in imame ter se z njihovo pomočjo posvečati Bogu in molitvi ter tako širiti svoje znanje o veri. »Imami so vaši učitelji, ki vas zagotovo spodbujajo k temu, kar je dobro za vas«, je povedal Nevzet Porić.

Delavnica za mlade se je začela s predavanjem Ibrahima Malanovića, muftijevega namestnika, Mladi in zakon. Izpostavil in poudaril je najpomembnejše lastnosti, na katere morajo biti mladi še posebej pozorni pri izbiri svojega življenjskega sopotnika. Opozoril je na to, da je proučevanje življenja poslanca Muhammeda (naj je mir z njim) in njegovih ashabov (prijateljev, ki so mu sledili v njegovem prepričanju) zelo potrebno, saj bodo mladi tako našli odgovore na zahtevna vprašanja, s katerimi se vsak dan srečujejo. Mladi so z zanimanjem spremljali zanimivo in s praktičnimi primeri podkrepljeno predavanje, ki je bilo uvod k delavnici z enako temo.

Izobraževalno delavnico je vodil imam iz Kopra Nevres Mustafić. Mladi so v skupinskem delu imeli priložnost za medsebojno spoznavanje, razvijanje prijateljskih odnosov, možnost za izmenjavo mnenj in predstavitev lastnega mnenja na temo Mladi in zakon.

Po opravljeni prvi večerni molitvi se je druženje nadaljevalo v dvorani Averroes, kjer so kviz, ki ga so ga pripravili mladi iz Ljubljane, spremljale pobožne pesmi. Udeleženci kviza so bili nagrajeni z zanimivimi nagradami in darili.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili imamom, ki imajo pomembno vlogo pri uveljavitvi druženj za mlade. Imami so v realizaciji tega in drugih projektov za mlade pokazali zavzetost in resnost. Prav tako se zahvaljujemo vsem, ki so prispevali k uspešnosti tega projekta: imamom Nevresu Mustafiću, Ibrahimu Malanoviću, Špendiju Fidaniju, Senadu Karišiku, Izvršnemu odboru Ljubljana in vsem mladim iz džemata Ljubljana. K razvoju aktivnosti za mlade nesebično prispeva tudi Nevzet Porić, tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, kateremu smo hvaležni za lepe besede in podporo pri uresničevanju omenjenih projektov.

Glede na izkušnje in odziv na projekte za mlade, ki smo jih organizirali v sklopu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, ocenjujemo, da mladi nimajo veliko priložnosti za medsebojno spoznavanje in izmenjavo mnenj, zato je bil ta projekt priložnost, da se te pomanjkljivosti vsaj nekoliko odpravijo.

pripravil: Sead Karišik

Koordinator aktivnosti za mlade
Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji